Foarte multi oameni doresc sa-si construiasca o casa. Visul de a te muta de la bloc la casa, de a-ti petrece timpul liber, alaturi de familie si prieteni, intr-o gradina cat de mica, incurajeaza tot mai multe persoane sa faca sacrificii si compromisuri pentru a se bucura de aceasta dorinta. Din pacate, acest vis atrage dupa sine si multa teama, probleme si dificultati. Din acest motiv sunt foarte putini oameni care incearca si care risca sa faca un imprumut foarte mare la banca, care se mobilizeaza si pornesc pe acest drum cu optimismul si speranta ca vor reusi sa se bucure de propria lor locuinta inconjurata de o gradina plina cu flori.
Prima problema pe care o intampinam este cea financiara. Indiferent ca aveti sau nu terenul pentru casa, indiferent ca alegeti varianta regie proprie sau ca aveti un prieten arhitect, suma de bani necesara pentru constructia unei locuinte va fi destul de mare deoarece investitia in materialele de constructie este cu aproximativ 200% mai mult decat pretul pe manopera si proiectul de arhitectura. Cu alte cuvinte, chiar daca economisiti in anumite aspecte tot veti avea cheltuieli mari.
Aceasta problema se poate solutiona realizand un credit la banca. Desi este foarte greu sa optezi pentru aceasta varianta, daca iti doresti cu adevarat o casa, vei face acest prim pas. Insa, inainte de a alege o anumita suma de bani, trebuie sa sti aproximativ cat te va costa constructia unei locuinte. Discuta cu un arhitect, un constructor si o agentie imobiliara (in cazul in care ai nevoie si de un teren). Explica fiecarui specialist in parte ce casa vrei sa iti construiesti, cu ce dotari, in ce stil, ce fel de compartimentari iti doresti etc si ce suma ai fi dispus sa investesti. In functie de dorintele tale, specialistii iti vor face un calcul, pe etape, iar tu vei sti ce suma sa imprumuti de la banca. Nu uita sa adaugi un anumit procent si pentru cheltuieli neprevazute.
Studiaza mai multe oferte de credite bancare, fa-ti calcule si sfatuiestete cu intreaga familie. Un credit se realizeaza pe foarte multi ani si nu este cazul sa risti in aceasta situatie. Iar apoi, daca tot alegi aceasta optiune macar sa reusesti sa-ti termini de construit si de amenajat casa cu suma imprumutata.
In timp ce realizati aceasta prima etapa, puteti cauta un teren potrivit (in cazul in care nu aveti sau nu ati gasit deja unul) pentru viitoarea voastra locuinta. Nici aici nu este cazul sa va grabiti. Fie cautati singuri, cu ajutorul rudelor sau cunostintelor, fie apelati la un agent imobiliar. Decizie este a voastra si hotarati in functie de timpul pe care il aveti. In aceasta privinta, trebuie sa va sfatuim sa optati pentru un lot de teren dotat cu toate necesitatile destinate unui trai decent. Desi costurile sunt putin mai mari in acest caz, va asiguram ca investitia va merita efortul deoarece, pentru a-ti aduce singur utilitatile “la scara”, ai nevoie de multe aprobari, de timp si de bani. Asa ca, nu te grabi sa-ti cumperi un teren in camp doar pentru ca este foarte ieftin si pentru ca te vei ocupa tu, in timp, de toate utilitatile.
Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!
Consultanta reprezinta fundatia pentru o constructie reusita
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: