Setari Cookie-uri

Alegerea dirigintelui de santier!

Dirigintele de santier este specialistul care lucreaza pentru viitorul proprietar, rolul sau fiind acela de a supraveghea desfasurarea santierului in cauza.

Dirigintele de santier este specialistul care lucreaza pentru viitorul proprietar, rolul sau fiind acela de a supraveghea desfasurarea santierului in cauza. Numit si om al beneficiarului, dirigintele de santier are dreptul sa ia orice decizie cu scopul de a se indeplini cerintele viitorului proprietar deoarece sarcina sa este aceea de a verifica firma de constructii in cauza si de a se asigura ca toate etapele de constructie sunt realizate corect.
Specialistul in cauza trebuie sa fie o persoana fizica autorizata sau un angajat al unei societati comerciale de profil, persoana calificata si autorizata de Inspectoratul de Stat in Constructii. In functie de gradul de dificultatea al unei constructii, in proiectul tehnic al viitoarei case, este specificat si gradul de autorizatie pe care trebuie sa il aibe un diriginte/inspector de santier.
Obligatiile dirigintelui de santier
- In primul si in primul rand, un inspector de santier trebuie sa verifice, inaintea inceperii lucrarii, daca exista autorizatiile de constructie si daca sunt gata. Rolul acestuia este acela de a asigura proprietarul de toate avizele necesare unei lucrari de constructii.
- Un alt aspect care intra in atributiile dirigintelui, este acela de a participa la licitatiile firmelor de constructii pentru obtinerea lucrarii in cauza, de a participa la contractul dintre beneficiar si firma in cauza, de a verifica claritatea clauzelor mentionate in contractul respectiv.
- Specialistul autorizat trebuie sa participe la ridicarea si finalizarea lucrarii. Acesta trebuie sa se asigure ca firma in cauza realizeaza imobilul dupa proiectul arhitectural, conform contractului semnat, al reglementarilor tehnice in vigoare.
- Acesta trebuie sa verifice daca persoanele implicate in constructie sunt calificate pentru munca pe care o realizeaza, totodata avand dreptul de a le interzice implicarea in cazul in care etapa respectiva nu este de competenta lor.
- Un alt rol este acela de a se asigura ca, in constructia in cauza, sunt folosite cantitatile exacte de materiale specificate in proiect.
- Dirigintele de santier trebuie sa verifice daca perioada de finalizare a unei etape coincide cu data mentionata in contractul semnat intre beneficiar si constructor. Dupa terminarea fiecarei etape, acesta trebuie sa semneze, impreuna cu constructorul, procesul verbal de receptie calitativa. In plus, acesta trebuie sa se asigure ca Inspetoratul de Stat in Constructii verifica finalizarea si calitatea fiecarei etape.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.