Setari Cookie-uri

Blobitectura

Una dintre directiile arhitecturii contemporane urmareste contrazicerea sistematica a tuturor presupunerilor obisnuite despre ce este o cladire.

Cand ne gandim la ce inseamn o cas, unele lucruri sunt considerate dintru inceput de la sine inelese. Camerele trebuie s aib perei, o podea i un plafon. Cldirea trebuie s fie de o form mai mult sau mai puin regulat, cu forme clare i unghiuri drepte. i trebuie, bineineles, s fie proiectat de un arhitect. Sau nu-i aa?

Una dintre direciile arhitecturii contemporane urmrete contrazicerea sistematic a tuturor presupunerilor obinuite despre ce este o cldire. Abandonarea cutiilor rectangulare in favoarea formelor rotunjite, organice: volumele nu mai rezult din intersecia poliedrelor simple, ci din unirea unor corpuri aducand mai degrab cu celule vzute la microscop. Interioare ca intr-un film expresionist, in care culoarele devin tuburi, iar camerele, sfere sau ovoide deformate. Planele nu se mai intersecteaz, ci curg unul intr-altul; totul pare gandit pentru fiine puin constranse de legea gravitaiei, incat susul i josul devin noiuni relative. i acesta este doar inceputul.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.