Setari Cookie-uri

Blobitectura

Una dintre directiile arhitecturii contemporane urmareste contrazicerea sistematica a tuturor presupunerilor obisnuite despre ce este o cladire.

In arhitectura bloburilor, cum este numit acest curent, volumele sunt generate nu de imaginatia arhitecilor, ci de programe dedicate, ai cror parametri sunt introdui de factorul uman. Forme prea complexe pentru a putea fi puse pe hartie devin astfel posibil de proiectat i, intr-un final, de pus in oper.

Cuvantul "blob", dei amintete de filmele S.F. ale anilor ’50, este un termen ce ine de era computerului, fiind acronimul pentru Binary Large OBject, i software-ul bazat pe acest concept informatic a stat la baza multor dezvoltri noi in design i arhitectur. Numele a prins, ins, i a ajuns s fie aplicat ca un termen-umbrel pentru orice design bazat pe forme organice, indiferent dac a fost generat de calculator sau nu. Muzeele lui Frank Gehry nu sunt, tehnic vorbind, proiectate de programe de computer, ins au fost deseori categorisite drept "blobs".

In termeni pur formali, predecesorii curentului "blobitecturii" incep inc de la Gaudi i arhitectura lui organic, ins doar computerul a fcut posibil dezvoltarea deplin a acestei direcii in design.

Fundamentele ingineriei structurale a bloburilor au fost puse in urm cu peste 40 de ani de ctre Buckminster Fuller cu ale lui sfere geodezice, astfel incat proiectele de acest fel sunt realizabile, chiar dac de multe ori la un cost prohibitiv. i intr-adevr, designurile de cldiri-blob realizate in practic au fost intotdeauna investiii de mare amploare, finanate de guverne, pentru a gzdui muzee, pavilioane sau biblioteci. Influene din arhitectura bloburilor apar i in designul interior, un cunoscut exemplu romanesc fiind exceptionala amenajare a clubului Embryo de ctre echipa Square One.

Ins nu este totul perfect in Utopia: cldirile trebuie, inc, s lupte cu gravitaia, materialele de construcie se fac in profile ortogonale, primriile sunt conservatoare in acordarea de permise de construire, iar munca de construcie este fcut, in continuare, de oameni, nu de roboi. Bloburile sunt, deocamdat, ineficiente, scumpe i complicat de construit. Ceea ce inseamn c, cel puin in viitorul apropiat, va fi dificil pentru designul bazat pe bloburi s prseasc ecranul calculatorului i colile de arhitectur i s intre in lumea real a construciilor de zi cu zi.

Un articol de Mihai Preotu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.