Setari Cookie-uri

Util: cum sa alegi hota de bucatarie

Aparatele electrocasnice sunt nelipsite din locuintele noastre, iar intr-o bucatarie, acestea sunt de un real ajutor. Cu cat sunt mai performante, cu atat dau si mai mult randament. Dintre toate obiectele electrocasnice, insa, hota ar trebui sa primeasca cea mai mare atentie, in special in cazul in care obisnuiesti sa gatesti des.

Aparatele electrocasnice sunt nelipsite din locuintele noastre, iar intr-o bucatarie, acestea sunt de un real ajutor. Cu cat sunt mai performante, cu atat dau si mai mult randament. Dintre toate obiectele electrocasnice, insa, hota ar trebui sa primeasca cea mai mare atentie, in special in cazul in care obisnuiesti sa gatesti des.

Din punctul de vedere al modului de functionare, hotele de bucatarie pot functiona fie pe baza de evacuare a aerului din incapere, in acest caz, aceasta avand nevoie de o gura de aerisire catre exterior, fie prin filtrarea si recircularea aerului.

Hota bucatarie
In ceea ce priveste primul tip de hota, acesta este si cel mai eficient. Hotele cu evacuare au o capacitate mare de eliminare a mirosurilor si a fumului din bucatarie. De asemenea, evacuand aerul cald absorbit, contribuie la mentinerea unei temperaturi placute, lucru care este un avantaj important in timpul sezonului cald. Pentru a opta pentru o asemenea hota, insa, este imperioasa existenta unei cai de comunicare cu exteriorul, prin intermediul careia aceasta sa poata evacua aerul. Ai in vedere ca drumul de evacuare sa fie cat mai scurt si drept, pentru o eficienta maxima.

Citește și:

Hotele pe baza de filtre au avantajul de a se monta rapid, fiind o alternativa perfecta in lipsa unei guri de aerisire. Spre deosebire de primul tip de hota, aceasta absoarbe aerul si, in loc sa il elimine, il filtreaza cu ajutorul unor filtre de carbon activ, care absorb gazele si mirosurile; dupa aceea, aerul este reintrodus in incapere. O astfel de hota nu te limiteaza in ceea ce priveste pozitia aragazului sau a plitei, insa are si dezavantajele sale. Unul dintre acestea ar fi faptul ca mirosurile nu sunt eliminate la fel de bine ca in cazul hotelor cu evacuare si nici caldura. De asemenea, este recomandabil ca filtrele sa fie schimbate o data la 2-3 luni, in cazul in care obisnuiesti sa gatesti des, ceea ce constituie un cost suplimentar.

Atunci cand achizitionezi o hota, poti alege una cu latimea cat cea a aparatului de gatit sau, daca spatiul iti permite, una mai mare, in felul acesta, crescand si capacitatea de absorbtie. Capacitatea minima de absorbtie necesara trebuie sa fie de cel putin 10 ori mai mare decat volumul bucatarie. In ceea ce priveste numarul de viteze, este recomandabil sa alegi o hota cu mai multe viteze, astfel incat sa ai posibilitatea de a o adapta la diferite conditii. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o hota este nivelul de zgomot produs. Trebuie precizat, insa, faptul ca, cu cat sunt mai silentioase, cu atat pretul acestora creste. Nivelul de zgomot variaza, in general, intre 33 si 72 dB.

Citește și:

Filtrul de grasime are rolul de a retine particulele de grasime din aburii absorbiti, care, altfel, s-ar depune pe peretii interiori ai hotei, respectiv ai tubulaturii. Tocmai din acest motiv nu trebuie sa neglijezi mentinerea filtrelor intr-o stare buna. Filtrele lavabile, realizate din metal, trebuie spalate cel putin o data pe luna, in vreme ce filtrele de din hartie, pasla sau materiale sintetice trebuie sa fie inlocuite o data la 2-3 luni.

Nu in ultimul rand, ai in vedere sistemul de iluminat cu care este prevazuta hota. Inainte de a o achizitiona, verifica daca sursele de lumina sunt distribuite corespunzator si daca fac fata nevoilor tale.

Foto: SMEG via Pressloft

Vizionare placuta


Kudika
22 Februarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.