Dormitorul, oaza de liniste a fiecarei persoane, reprezinta acea zona sacra a locuintei, careia i se acorda o importanta deosebita, castigata de statutul sau.

Dimensiunile patului reprezinta cel mai important aspect. In primul rand, se recomanda ca lungimea sa sa fie mai mare cu minimum 20 cm decat cea a corpului tau. Indiferent de modelul pentru care ai optat, este imperios sa alegi un pat in functie de numarul de persoane care il vor utiliza si, in special, potrivit corpului tau. Amplasarea sa se va face la o distanta de minimum 60 cm fata de perete sau piesele de mobilier din camera, distanta necesara unui om pentru a se putea misca.

Este de preferat ca patul sa fie asezat cat mai departe de usa, la minimum 90 cm, si, de asemenea, sa nu fie amplasat sub fereastra. Acest lucru nu numai ca iti va crea dificultati in deschiderea ei, ci te poate expune frigului, aspect de care vei tine cont si in cazul aparatului de aer conditionat. In cultura chineza, de exemplu, principiile Feng Shui recomanda evitarea asezarii patului in linie cu usa, considerandu-se ca somnul cu picioarele catre usa, denumit “pozitia mortii”, va atrage necazuri si boli, in vreme ce amplasarea patului sub fereastra va duce la un somn zbuciumat, favorizand intrarea si iesirea energiei pe fereastra.

In general, patul este asezat in diagonala cu usa, fapt ce ofera posibilitatea de a veghea asupra acesteia din urma. Amplasarea patului in aceasta pozitie sau langa peretele din fata usii il transforma in punctul focal al incaperii, iar, pe de alta parte, lipirea patului de un perete confera sentimentul de protectie. Asezarea acestui obiect de mobilier intr-o pozitie departata de pereti este specifica stilului contemporan si este pliabila dormitoarelor foarte generoase. O pozitionare langa un perete lung iti permite sa asezi la capul patului niste noptiere si sa amplasezi pe celelalte laturi ale incaperii alte corpuri, precum o comoda, un dulap sau un sezlong.

Cu toate acestea, indiferent de locul in care ai amplasat patul, sunt importante calitatea acestuia si gradul sau de confort.

Imagini: Areaz

Un articol de Ana Marin

  • Kudika

    Cum poți să obții finanțare după ce participi la Factory Bootcamp...

  • Kudika

    Cum tratăm ruptura de menisc?

  • Kudika

    Cum au reacționat fetițele Laurei Cosoi, atunci când actrița le-a...

  • Kudika

    Cum sa organizezi o petrecere surpriza? 5 sfaturi utile

  • Kudika

    Cum să-ți protejezi ochii în era digitală? 5 sfaturi utile

  • Kudika

    Ce produse sa cumperi la reduceri