Setari Cookie-uri

Cum alegem culorile pentru bucatarie?

Inainte de a alege culorile pentru bucatarie si pentru orice alta incapere, este necesar sa stiti care este impactul pe care fiecare dintre acestea il are la nivel psihologic.

Culorile exercita o putere extraordinara asupra psihicului nostru; modul in care percem lumea inconjuratoare este influentat de prezenta culorilor si de felul in care acestea sunt alaturate. Compunerea paletei cromatice joaca un rol deosebit in domeniul amenajarilor interioare din perspectiva punerii in valoare a elementelor componente ale unei incaperi, cat si din cea a modului in care ne poate afecta starea de spirit. Intrucat bucataria a devenit o incapere multifunctionala, atunci cand o decoram, sunt importante atat piesele de mobilier, cat si culorile adoptate.

Inainte de a alege culorile atat pentru bucatarie, cat si pentru orice alta incapere, este necesar sa stiti care este impactul pe care fiecare dintre acestea il are la nivel psihologic. Desigur, ele trebuie sa va reflecte personalitatea, insa este recomandabil sa aveti in vedere faptul ca o culoare prea aprinsa poate fi obositoare, in vreme ce una prea rece si sobra poate crea o atmosfera mohorata si deprimanta. Dupa ce ati eliminat culorile care nu va reprezinta, paleta cromatica va fi aleasa in functie de dimensiunile bucatariei, de cat de luminata este aceasta, cat si de stilul decorativ.

Pe langa cele mentionate mai sus, un alt aspect de care se va tine cont in alegerea culorilor este cat de aglomerata este bucataria. Cantitatea de lumina pe care o culoare o reflecta depinde de cea naturala, astfel, daca bucataria este orientata spre nord si est, aceasta poate fi incalzita optand pentru culori calde, in vreme ce una foarte luminoasa poate fi amenajata in culori mai reci. Desi se recomanda vopsirea peretilor in culori reci a incaperilor mici, pentru a le mari vizual, si in culori deschise incaperile mari, pentru a crea senzatia de micsorare, in general, pentru bucatariile mici se opteaza pentru culori deschise, pastelate, pentru a le lumina cat mai mult si a sugera o incapere curata. Daca doriti sa lungiti bucataria, optati pentru finisarea unui perete intr-o culoare rece.

Persoanele care detin o bucatarie de dimensiuni mari nu sunt constranse in alegerea culorii. Intr-un astfel de spatiu, puteti introduce culoarea preferata. Combinatia “ton sur ton”, care consta in alaturarea a mai multor tonuri ale aceleiasi culori, este potrivita atat unui decor clasic, elegant, cat si unuia contemporan. O alternativa consta in alegerea unui mobilier intr-o culoare constrastanta cu cea a peretilor, elementele punandu-se in valoare reciproc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 August 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.