Cum se intretine parchetul?

Cum se intretine parchetul?
Kudika
16 Iunie 2010

Pardoseala este cea mai expusa solicitarilor si murdariei, drept urmare este foarte des supusa proceselor de curatare. Datorita aspectului si senzatiei primitoare pe care o confera, parchetul din lemn ocupa primul loc in topul preferintelor in ceea ce priveste produsele pentru finisare a planseelor.

Intretinerea unei locuinte constituie, cu siguranta, o responsabilitate foarte mare si presupune multa munca si rabdare. Pentru a o mentine mereu curata si a pastra ordinea, este necesara acordarea atentiei tuturor suprafetelor si obiectelor, de la mobilier, perdele, covoare, pana la pereti si pardoseala. Fiecare zona trebuie sa fie tratata ca atare, asadar folositi solutii speciale, potrivite fiecarei suprafete.
Pardoseala este cea mai expusa solicitarilor si murdariei, drept urmare este foarte des supusa proceselor de curatare. Datorita aspectului si senzatiei primitoare pe care o confera, parchetul din lemn ocupa primul loc in topul preferintelor in ceea ce priveste produsele pentru finisare a planseelor. Parchetul trebuie protejat de pietricele, cioburi, noroi si praf, intrucat pot duce la pierderea stralucirii acestuia, din cauza actiunii abrazive pe care o au. Petele trebuie sa fie inlaturate cat mai repede posibil, de preferat imediat dupa ce au aparut, riscand sa distruga parchetul. Daca doriti ca acesta sa aiba o durata de viata cat mai indelungata, atunci cand achizitionati solutiile de curatare, aveti in vedere ca acestea sa fie de buna calitate si, mai ales, sa nu contina amoniac. Solutia se aplica pe o carpa sau un burete moale si, cu miscari circulare, se va sterge usor parchetul.
Indiferent de tipul de parchet, acesta trebuie spalat si aspirat cat mai des, pentru a indeparta praful. In general, se evita curatarea cu apa, care poate duce la umflarea pardoselii, si cu produse pe baza de solventi sau detergenti. In cazul in care parchetul s-a udat, stergeti-l cu o laveta moale si uscata numaidecat. Lacuirea parchetului, pe langa aspectul placut pe care i-l confera, mai are rolul de a-l proteja si a-i spori rezistenta. Lacul se aplica cu ajutorul unei pensule, in sensul fibrelor, fiind recomandate 2-3 straturi, la intervale de 12 ore. Parchetul proaspat lacuit va fi curatat cu produse speciale dupa minimum doua saptamani de la terminarea acestui proces.
Urmele de grasime pot fi inlaturate cu o carpa inmuiata in sapun lichid, stergand apoi cu o laveta uscata. In ceea ce priveste mucegaiul, se va freca mai intai suprafata cu o carpa uscata si apoi cu solutie pentru curatarea mobilei. Daca aveti senzatia ca nu s-a curatat bine, nu apelati la apa, ci stergeti din nou cu bicarbonat. Acesta din urma poate fi utilizat si in cazul petelor lasate de tigari, presarandu-se pentru aproximativ o ora in locurile cu pricina, dupa ce au fost sterse cu un glaspapir. De asemenea, cele de cafea si ketchup pot fi inlaturate tot cu ajutorul bicarbonatului, in vreme ce petele de cerneala se pot sterge frecand cu felii de lamaie.
Chiar daca pardoseala din lemn nu este supusa unor actiuni nefavorabile, aceasta trebuie intretinuta in mod constant si cu produse speciale.
Imagini: George Smith

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri