Setari Cookie-uri

Despre Ikebana

“Ikebana nu este o simpla decoratiune, este o arta. Ikebana nu este doar pentru Japonia, este pentru toata lumea.” (Sofu Teshigahara)

Inaltimea “Omului” reprezinta ¾ din “Cer” (elementul cel mai inalt), iar “Pamantul” este ¾ din lungimea “Omului”. In functie de materialele folosite dimensiunile acestea se pot modifica. Dupa ce s-au fixat cele trei elemente de baza, se adauga tulpini de flori si crengi pentru a intregi aranjamentul. Muschi, radacini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit si flori, toate pot fi folosite in aranjamentele Ikebana.
Aranjament Ikebana Aranjamentul floral este intotdeauna in contrast cu fundalul, cu scopul de a creea un echilibru intre cele doua.
Aranjamentul trebuie sa fie admirat din toate unghiurile, asadar, acesta trebuie sa fie tridimensional.
La fel de importanta, precum interesul manifestat fata de perfectiunea liniara, este si doctrina naturalismului, accentul fiind pus pe intelegerea cresterii naturale a materialului folosit, si iubirea fata de natura, in toate etapele ei.
La fel ca si natura, ikebana este asimetric dar in echilibru. Principiul Yin/Yang este cel care domina; juxtapunerea constanta a puternicului si a celui slab, luminii si intunericului.
Forma imperfecta, neregularitatea si infatisarea simpla sunt regulile specifice acestui tip de aranjament.
Ikebana presupune o selectie a florilor in asa fel incat sa transimta semnificatii filosofie. De exemplu, o planta inflorita complet semnifica trecutul, una inflorita doar pe jumatate evoca prezentul, iar bobocul se refera la viitor.
Plantele specifice aranjamentelor Ikebana
In aranjamentele de tip Ikebana se potrivesc foarte multe flori, precum trandafiri, crizanteme, irisi, lalele, floarea-soarelui, gladiole, margarete, crini si flori de pai.
Se pot fixa si frunze de feriga sau ramuri de stejar, salcie, liliac si alun.
Un efect deosebit vor avea ramurile inflorite de mar sau alti pomi fructiferi.
Pot fi folosite si plante exotice precum orhidee, croton, ficus, frunze de palmier sau gerbera.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.