Setari Cookie-uri

Amenajari in stil Zen

Stilul Zen, in amenajarile interioare, urmareste interactiunea armonioasa dintre spatiu si forma.

Un principiu de baza al amenajarii Zen este asimetria. Simetria rigida sugereaza perfectiune artificiala, ce poate fi fatala imaginatiei, in timp ce asimetria permite sa fim mai relaxati si spontani, mai umani.
Cateva metode de aplicare ale principiilor Zen in spatiul locuit
Redu paleta cromatica la culori calme si “tacute”, precum tonurile neutre, de apa sau de pamant.
Indeparteaza toate obiectele decorative mici, lucrurile pe care nu le folosesti, obiectele cu imprimeuri vizibile, covorasele colorate.
Elibereaza spatiul, eliminand orice element care nu este absolut necesar, precum, imaginile colorate (fie tablouri sau fotografii), obiectele pe care nu le folosesti, decoratiunile care atrag privirea. Trebuie sa pastrezi doar lucrurile ce sunt cu adevarat indispensabile traiului.
Insista asupra confortului si calitatiii.
La prima vedere ai putea crede ca designul de interior bazat pe principiile Zen este un concept radical, insa, acest lucru nu trebuie sa fie chiar asa. De exemplu ai putea incepe cu o singura zona, chiar una foarte mica. Daca ai biroul acasa, ar putea fi doar o parte din masa de birou. Transforma acea zona intr-una clara si calma in care nu va fi nimic deranjant. Nici un element decorativ, nici un obiect, nimic.
Unii considera ca amenajarea Zen consta intr-o imagine spartana in care trebuie sa refuzi confortul. Insa, tandretea poate fi exprimata prin materialele folosite si prin obiectele ce te inconjoara. Sunt placute simturilor? Mobilierul tau este confortabil? Te simti linistit datorita elementelor din jurul tau? Amenajarea Zen nu este deloc despre un trai in camere goale. Este despre crearea unei stari de bine, atat pentru trup cat si pentru suflet.
Decoratiuni
Imagini, sau obiecte naturale pot contribui la o stare de spirit relaxata, si isi au locul cu siguranta in amenajarile interioare de tip Zen. Cu cat sunt mai putine, cu atat mai bine. Ca obiecte decorative poti amplasa pietricele, obiecte din pluta sau bambus, o floare, o imagine cu o fantana sau o priveliste marina. Toate acestea se potrivesc foarte bine in interioarele Zen.
Pentru pereti poti folosi culori neutre si calde. Aceleasi culori pot fi folosite si pentru perdele sau draperii, cu indicatia ca acestea sa fie transparente sau din materiale fluide.
Pentru mobilier opteaza pentru piese din materiale naturale precum lemnul.
Urmand aceste principii, iti vei putea transforma locuinta intr-un sanctuar, intr-un spatiu in care domina seninatatea.
Un articol de Reka Rozsnyai
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.