Setari Cookie-uri

Cum alegem pardoseala pentru casa?

Doriti sa va reamenajati casa si vreti, cu aceasta ocazie, sa schimbati pardoseala din camere. Sa placam cu gresie peste tot? Sa alegem parchet masiv sau laminat?

In urma cu cativa ani, exista tendinta de a se placa gresie in toata casa. Este usor de intretinut, exista o varietate de modele si nuante care se pot asorta oricarui stil de amenajare. Desi are numeroase calitati, in ziua de astazi, s-a renuntat la aceasta idee din cauza aspectului rece si sobru pe care il poate imprima in anumite incaperi. Cu alte cuvinte, trebuie sa recunoastem ca locul gresiei este in baie, in bucatarie si pe holul de la intrare. In zonele de zi si in dormitoare este de preferat o pardoseala calda, placuta, care sa se armonizeze cu mobila si restul accesoriilor.
Cum alegem gresia?
Gresia se alege in functie de stilul pe care il doriti in baie, respectiv in bucatarie sau pe hol. In baie, gresia se poate asorta cu nuantele pieselor de mobilier. Daca vreti o incapere vesela si tinereasca dati drum liber imaginatiei. Placi ceramice in nuante calde, cu flori, fluturi sau alte modele. Aveti posibilitatea sa alegeti placi de semigresie (se pot placa atat pe pereti cat si pe pardoseala). Cu ajutorul acestora puteti crea modele care sa inceapa pe perete si sa se continue pe pardoseala. Si optiunea pentru doua nuante este ideala: verde-portocaliu, alb-negru, rosu- negru si lista continua la nesfarsit. Si in privinta dimensiunilor placilor trebuie sa fim atenti. Marimea acestora contribuie in mod sigur la imaginea de ansamblu. Daca optati pentru placi dreptunghiulare, atunci placati-o pe pereti orizontal pentru a oferi largete spatiului sau vertical pentru a oferi inaltime incaperii. In privinta gresiei patrate este indicat sa se monteze la 90 de grade (perpendicular pe perete). In cazul in care dimensiunea gresiei nu este aceeasi cu cea a faiantei, montati-o la 45 de grade, diagonal. In alegerea gresiei din bucatarie trebuie sa tinem cont de aceleasi indicatii, in privinta culorilor si dimensiunilor. Aici aveti posibilitatea de a face si economii punand placi ceramice doar in zona blatului de lucru si pe jos.
Pardoseala din lemn
Pardoseala din lemn masiv (fie ca vorbim despre parchet sau dusumea) se potriveste de minune in dormitor, sufragerie, holuri sau birou. Alege o nuanta care sa se asorteze cu ambientul din incaperi, in functie si de mobila pe care o aveti. Exista numeroase tipuri de parchet, unele de esenta tare (mesteacan, artar, stejar, fag, frasin etc.) iar altele de esenta moale (pin, cires, nuc etc.). Unele dintre acestea isi pot schimba culoarea in timp (ciresul de exemplu) iar altele se deterioreaza foarte repede in contact cu umezeala (din acest motiv este exclus sa montam parchet in baie). Placile de parchet pot avea diferite dimensiuni. In incintele generoase sunt recomandate placile late iar in cele cu dimensiuni modeste montati placi inguste deoarece ofera spatialitate. In plus, o pardoseala din lemn masiv, tratata si ingrijita corespunzator, poate dura foarte mult timp (in functie de esenta aleasa). Ingrijirea pardoselilor din lemn este simpla, nu trebuie decat sa evitati sa circulati cu incaltaminte cu toc, sa evitati sa o zgariati si sa nu o spalati cu apa. Folositi solutii de curatat specifice fiecarei esente in parte.
Prdoseala din lemn este una dintre cele mai durabile si mai sanatoase tipuri de pardoseala. Acesta ofera si caldura unei locuinte atunci cand este asortata cu restul accesoriilor!


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.