Setari Cookie-uri

Istoricul mobilierului pictat

Mobila pictata s-a nascut din nevoia de a decora o piesa de mobilier fara a recurge la un lemn de calitate (de esenta nobila ), fara a se recurge la sculptura, prea scumpa pentru multi.

Mobila pictata s-a nascut din nevoia de a decora o piesa de mobilier fara a recurge la un lemn de calitate (de esenta nobila ), fara a se recurge la sculptura, prea scumpa pentru multi.
Mobila pictata intilnim inca din secolul al XVI-lea in mai toata Europa incepind cu Suedia, Elvetia, Anglia, Tarile de Jos, Catalania, Alsacia, Normandia, Germania de sud, Austria, Europa Centrala ( Polonia, Slovacia, Ungaria ), mergind prin Transilvania pana in Rusia si Tarile Baltice. Pentru tarile nordice, majoritatea motivelor sunt rustice si austere (multe in camaieu): motive de flori stilizate, case de tara in jurul unei biserici, animale de ferma pictate intr-un stil naiv, dar si motive inspirate direct din rococoul francez de secol XVIII si rococoul baroc italian ( cazul Suediei ). Pentru Anglia se cunosc piese de secol XIX influentate de succesul avut de gradinile victoriene: mobilier acoperit de trandafiri cu contur delicat detasati pe un fond sobru sau clar. In Alsacia, unde mobilierul dat ca zestre tinerei mirese traversa satul sub ochii tuturor, etala pe cite un bufet, un pat sau o lada cu motive policrome deosebit de bogate, fond bleu cu motive rosii sau crem, motive rosii sau verzi pe fonduri brune.
In Normandia ce a produs in secolul al XVII-lea si al XIX-lea numeroase lazi si ladite pictate, multe pentru expedierea in Orient a dantelelor si bijuteriilor sau date ca lazi de zestre, motivele cele mai des intilnite sunt laleaua, trandafirul, frunze alungite sau doar punctate si pasari ca simbol al casatoriei, toate pe fonduri de cele mai multe ori sobre. In Tarile de Jos, unde un centru puternic este Amsterdamul, motivele florale limitate la trei culori incadrau fie scene religioase, fie scene marine specifice acestei zone. Si in prezent exista in aceasta zona a Olandei muzee de mobila pictata, buticuri de mobila pictata, pictori artizani ce anima locul cu lucrarile lor.
In Italia, sub influenta vecinilor din Germania si Alsacia, s-a cultivat un gen aparte de mobilier pictat: de la mobila s-a trecut de la un gen de ornamentatie mai elevat destinat celor avuti sau clerului. Lazile au un decor arhitectural in perspectiva inca din timpul Renasterii. Apoi, dupa o perioada cind numai erau la moda, mobilierul pictat revine in secolul al XVIII-lea cu trandafiri, ghirlande sau peisaje cimpenesti, ce impodobesc dulapuri, comode sau clavecine.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.