Amenajari in stil Art Nouveau

Amenajari in stil Art Nouveau
Kudika
20 August 2007

Primul stil cu adevarat original al secolului XX, Art Nouveau nu se mai inspira din trecut, intorcandu-se catre lumea naturala, curbele alungite si motivele vegetale fiind o dominanta, alaturi de folosirea intensa a fierului forjat pentru realizarea de detalii si ornamente.

Primul stil cu adevarat original al secolului XX, Art Nouveau nu se mai inspira din trecut, intorcandu-se catre lumea naturala, curbele alungite si motivele vegetale fiind o dominanta, alaturi de folosirea intensa a fierului forjat pentru realizarea de detalii si ornamente. Liniile alungite, sinuoase, savant curbate sunt motivul cel mai intalnit, intr-o incercare de imitare a siluetei unor plante agatatoare.

Florile, frunzele si chiar semintele stilizate sunt definitorii pentru acest stil, atat ca reprezentari pe tesaturi sau tapete, cat si in forma tridimensionala, in ornamente si sculpturi. Are loc, dupa sobrietatea erei victoriene, o redescoperire a formei feminine si a lemnelor exotice, sticlei colorate, argintului si pietrelor semipretioase.

Considerat un 'stil total', deoarece si-a pus amprenta asupra tuturor artelor vizuale, de la arhitectura, design interior si arte decorative, pana la moda, pictura, designul afiselor si ilustratie, Art Nouveau a imbratisat metodele de productie industriale, spre deosebire de miscarile precedente, precum Arts&Crafts, care se axau pe tehnici manuale.

Gama de culori a curentului Art Nouveau este destul de linistita si ponderata - predomina nuantele palide de verde oliv, galben mustar si brun. Accentele violete, purpurii si albastru indigo completeaza o paleta retinuta, care lasa loc liber de manifestare jocului exuberant al formelor.

Pentru a obtine un look in acest stil, sunteti pe drumul cel bun daca aveti o podea parchetata - de preferat, un parchet in nuante mai inchise, patat de vreme. Peretii vor fi fie varuiti in una dintre culorile dominante ale paletei, fie acoperiti cu tapet specific stilului, in modele vegetale si linii curbe. Flori stilizate, in special crini si maci, frunze, muguri, pene de paun, pasari si libelule - iata temele dominante pe care trebuie sa le cautati.

Puteti opta fie pentru scaune drepte, cu spatar inalt, in maniera lui Mackintosh, fie pentru mobilier cu linii usor curbate si tapitat in modele florale stilizate. Asezarea placilor ceramice alterneaza pe cele albe cu cele cu model; sunt in mod special dezirabile placile cu modelul usor iesit in relief. Pentru iluminat, standardul perioadei este lampa Tiffany - acele lampi cu abajurul din sticla colorata. Originalele sunt foarte costisitoare, insa mai toate magazinele de calitate va pot pune la dispozitie reproduceri reusite, la un pret rezonabil. Sticla colorata este de altfel o alta pecete a stilului ce apare pretutindeni, de la lampi si obiecte decorative, la panouri incastrate in mobilier sau geamurile usilor.

Art Nouveau a influentat foarte mult si designul grafic, afisele unor designeri precum Jules Cheret si Alphonse Mucha avand o puternica tenta de epoca. Puteti sa va decorati peretii cu reproduceri ale acestor adevarate opere de arta, intarind ideea de Art Nouveau in care v-ati amenajat interiorul. Sticlaria stil Emile Galle si argintaria sunt alte accesorii importante pentru spiritul epocii.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.Setari Cookie-uri