Geamurile termopan si tamplaria termoizolanta aferenta au incetat de mult sa mai fie o moda sau un lux; pentru majoritatea romanilor, ele sunt deja o necesitate, si o unealta indispensabila in 'batalia gradelor' pe care fiecare dintre noi o duce, iarna cu frigul si vara cu caldura din ce in ce mai greu de suportat. Potrivit unor studii recente, tamplaria termoizolanta duce la reducerea transferului de caldura cu minimum 23%, iar aceasta se traduce in cheltuieli mai mici cu incalzirea sau cu aerul conditionat. In plus, poluarea fonica din exterior va fi redusa cu 60%, lucru atat de important atunci cand vrei sa-ti asiguri o oaza de liniste si relaxare in agitatia marilor orase.

4 obiceiuri in amenajari interioare, de care trebuie sa scapi

Costurile unei "termopanizari" ca la carte se invart in jurul a 550 de euro pentru o garsoniera tipica, 900 de euro pentru un apartament cu doua camere si pana in 1400 de euro la trei camere. La aceasta se adauga costul dotarilor suplimentare de tipul deschiderii pe mai multe parti a geamului, plasa contra soarelui, telecomanda sau snur pentru actionarea parasolarului etc. Preturile variaza in marja a ~15% intre diferitele firme, importante fiind seriozitatea firmei, promptitudinea instalarii si serviciile si garantia asigurate. Daca intalniti un pret semnificativ mai mic decat media pietei, in primul rand interesati-va daca acesta a fost stabilit pentru o varianta completa de tamplarie (geam, accesorii, etc.), pentru a evita surprizele neplacute (multe firme va cer cat de repede posibil semnarea unui contract si oferirea unui avans, pentru a-si asigura efectuarea lucrarii).

Majoritatea companiilor va pun la dispozitie literalmete zeci de combinatii de profile pt toc si canat si geamuri, la diferite preturi si cu diverse avantaje pentru fiecare dintre ele. Este, asadar, important sa stiti ce va ofera piata, pentru a sti ce sa alegeti atunci cand va va fi pusa in fata o oferta cu aproape o suta de variante si optiuni. O mentiune - la fel de importanta ca alegerea profilului de tamplarie si a geamului termopan poate fi si alegerea firmei contractoare - este foarte probabil ca veti avea nevoie de intretinere sau mici modificari pe perioada garantiei si post-garantiei, in plus de asta multe accesorii si componente nu se potrivesc orice profil, asa ca asigurati-va ca lucrati cu o firma de incredere care nu va disparea peste un an-doi.

Sistemele pentru tamplaria exterioara sint clasificate in functie de proprietatile de termoizolare (cu sau fara bariera termica). Pentru locuinte si birouri se utilizeaza profile de aluminiu sau placate cu lemn cu bariera termica (variante cu doua sau trei camere de izolare), acestea avand o comportare buna in conditii de incalzire insuficienta a incintei, cantitate mare de vapori degajati, circulatie de aer foarte redusa etc. Cele mono sau bicamerale sint utilizate la timplaria pentru spatii comerciale, holuri sau alte incinte in care riscul de condens este diminuat, iar pentru usi de interior se folosesc profile unicamerale. La alegerea tipului de profil utilizat se are in vedere specificul arhitectural, modalitatile de incalzire existente, amplasarea, izolarea fonica, ventilarea, umiditatea, etc. Profilele pot accentua si pune in evidenta anumite elemente de arhitectura, prin utilizarea de forme dreapte, semirotunde sau tesite. Numarul de garnituri dintre toc si cercevea depinde de forma, izolarea si pozitia profilului - in cazul tamplariei interioare realizate din profile cu o camera de izolare, etansarea se poate face cu doua garnituri, pentru ferestre si usi de balcon fiind prevazute trei garnituri.

Descopera piese de mobilier in stil eclectic
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: