Setari Cookie-uri

Mansardati, mansardati, mansardati!

Spatiul limitat va fi intotdeauna o problema - cruciala pentru apartamentele de bloc, insa importanta chiar si pentru cei ce stau la casa.

Intr-o mansarda putem amenaja o mare varietate de spatii si functiuni dintre cele mai diferite. Mansarda poate deveni un dormitor suplimentar, pentru oaspeti, ideal, sau daca preferati, chiar un dormitor matrimonial. Solutiile de izolare fonica moderne impreuna cu luminatoarele in sistem termopan vor crea un mediu relaxant, izolat de agitatia strazii si de zgomotele de dedesubt. Copii vor indragi spatiul usor neconventional, spectaculos al mansardei, asa ca puteti foarte bine sa le dedicati lor noua incapare din casa.

Pentru aceia dintre dumneavoastra care lucreaza (si) de acasa, mansarda este ideala pentru un birou - luminoasa, spatioasa, detasata de strada si de restul casei, care sa va permita sa va concentrati. La fel de bine, insa, puteti dedica acest spatiu relaxarii si socializarii, amenajand aici un living luminos, amplu, cu o priveliste superba a luminilor orasului si culorilor apusului. Sau, ca ultima alternativa., puteti opta pentru un spatiu de depozitare incapator, care sa adaposteasca toate obiectele de care nu aveti nevoie in mod curent (o ranforsare a podelei ar putea fi necesara in acest caz).

In cazul in care nu sunteti singurii proprietari din cladire, veti avea nevoie de acordul tuturor celorlalti proprietari pentru a va construi sau amenaja o mansarda. Aceasta este o problema deosebita mai ales in cazul blocurilor, unde initiative guvernamentale recente de amenjare de locuinte sociale prin mansardare s-au lovit de impotrivirea a chiar si un singur locatar. Din acest motiv, mansardarea este mult mai fezabila in cazul vilelor cu 2-3 proprietari.

Pentru ridicarea unei mansarde pe un acoperis terasat este necesar un proiect stampilat de un arhitect, precum si autorizatie de constructie, pentru care este necesar certificatul urbanism de la primarie, avizul proiectantului initial al blocului, expertiza tehnica a constructiei, avizul unui verificator de proiect pentru partea de rezistenta, avizul Inspectiei in Constructii, avizul de sanatate publica. Pana la incheierea tuturor formalitatilor pot trece si cinci luni, insa este esential sa se determine daca structura de rezistenta a cladirii poate suporta greutatea suplimentara. Atentie la cladirile care sunt deja cu doua etaje mai inalte decat cele vecine - pentru mansarda va trebuie un Plan Urbanistic Zonal nou, a carui intocmire costa enorm.

Un metru patrat de mansarda la cheie, amenajata pentru locuit, poate costa intre 300 si 350 de euro in cazul unei constructii de la zero, si semnificativ mai putin atunci cand se foloseste un pod preexistent. In oricare dintre variante, amenajarea unei mansarde va costa intre 30 si 40% din pretul unui etaj nou, declara firmele de constr
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.