Setari Cookie-uri

Locuinta nu are definitie, este natura

Odata cu industrializarea, cu universalizarea produsului, acea comercializare "en gros" a cuprins treptat si notiunea de casa, locuinta familiala.

Arhitectura e perceputa din aceasta perspectiva ca un produs comercializat, de multe ori ales dintr-un catalog. Dispare contextul. Se instituie o contradictie a arhitecturii.

reactie la natura

Arhitectura este o reactie la natura sub forma de completare. Nu putem netezi pamantul si multiplica un exemplu al unei definitii standardizate de casa, asa cum nu putem netezi personalitatea umana cu un "copy-paste un pic gadilat".

Arhitectura trebuie sa intregeasca frumosul, sa vorbeasca limba pamantului pe care este creata.

parametrii reali ai contextului


Exemplul in discutie este o casa in Portugalia, rezultat al unor parametri reali ai contextului. Situl are un puternic caracter rural, cu mici plantatii,livezi si alei limitate ziduri de piatra si case imprastiate. Este o panta abrupta indreptata spre sud.

Prima viziune a fost aceea a unui volum intins pe panta cu fatada intrarii spre drumul de acces si ferit de vecini prin deschideri ale interioarelor spre sud. Mediul natural a dictat proiectul. Casa se dezvolta intr-o relatie intima cu pamantul, strapungandu-l pe masura ce panta creste si devenind parte din munte pe unde se poate trece. Pe masura ce coboara, se desprinde, deosebindu-se de panta terenului.

realitati opuse

Un volum lung este inecat , ca o linie pliata inspre sine si spre prezentele din natura. Intre aceste elemente este creat spatiul exterior primar. Marginile acestei forme bifurcate interactioneaza sub forme diferite cu exteriorul : capatul camerei principale este ingustat si inaltat deasupra vaii; partea deschisa si joasa a living room-ului este suspendata deasupa vaii sudice.

Aria privata a casei este deservita de un coridor auster ale carui capete reprezinta realitati opuse : cel din nord se deschide spre o curte intima iar cel dinspre sud spre un peisaj vast cu copaci in prim plan si cu muntii in departare.

Preocuparea are la baza expresia unei valori, valoare care deriva din abstractizari sau realitati, conceptii si mentalitati din intreaga lume, viziuni si impulsuri ale unei umanitati ce tinde perpetuu spre evolutie.

Arhitectura inseamna creatie, iar creatia este un rezultat apreciabil in ochiul critic sau ignorant al unei mase de oameni mai mult sau mai putin cunoscatoare. O arhitectura fara context este o cicatrice in tesutul naturii.

Atata timp cat exista un proces al gandirii ar trebui sa existe si o elaborare originala, irepetabila intr-un alt context fara amendamente, acceptata de tesut ca o vitaminizare a acestuia.

Un articol de Oana Nituica
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Februarie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.