Setari Cookie-uri

Bonsai: arta de a creste arbori in miniatura

Specific Asiei, bonsaiul reprezinta arta si stiinta de a creste plante si arbori in miniatura. Aceasta stiinta presupune cresterea fortata a arborilor, in vase mai mici decat cele propice dezvoltarii lor si taierea ramurilor, in diferite forme, cu scop estetic.

Specific Asiei, bonsaiul reprezinta arta si stiinta de a creste plante si arbori in miniatura. Aceasta stiinta presupune cresterea fortata a arborilor, in vase mai mici decat cele propice dezvoltarii lor si taierea ramurilor, in diferite forme, cu scop estetic.

Conform studiilor, arta moderna a bonsai-ului isi are originile in China. In practica japoneza, fortele ce reprezinta cerul si pamantul sunt aduse laolalta, intr-un singur vas, iar arborii folositi cu precadere sunt pinul, artarul, jneapanul, ulmul, laricea, ciresul floral si caisul floral.

In prezent, termenul Bonsai de “bonsai” este utilizat ca unul generic, pentru toti arborii in miniatura, ce cresc in ghivece. Scopul cu care arta a luat nastere este acela de a invita la contemplarea celui care il priveste. In acelasi timp, aceasta practica se concentreaza pe cultivarea si tunderea arborilor intr-o maniera cat mai estetica. Bonsaiul se clasifica in functie de mai multe aspecte: dupa inaltime (unii dintre ei putand ajunge pana la 60 cm) sau dupa numarul de trunchiuri.

In scoala japoneza, planta modificata trebuie sa faca trimitere la cea folosita si sa nu para ca s-a intervenit asupra ei. Pe de alta parte, in practica chineza, se pune accent pe contraste, apelandu-se la fortele Yin si Yang. Scoala chineza se inspira, spre deosebire de cea japoneza, nu numai din natura, ci si din literatura, poezie si artele vizuale.

Frunzele copacelului trebuie sa fie verzi, iar radacinile intr-un numar cat mai mare. Atat trunchiul, cat si ramurile trebuie sa se subtieze catre varf, iar acestea din urma sa nu se incruciseze. Diametrul vasului este recomandabil sa aiba dimensiunea cuprinsa intre doua treimi din inaltimea plantei si trei sferturi din aceasta.

Cea mai importanta etapa in procesul ingrijirii bonsaiului este tunsul acestuia: tunsul se realizeaza, in general, in timpul primaverii; prin acest proces, se urmareste nu numai obtinerea unor forme spectaculoase, ci si schimbarea directiei in care se cresc ramurile. Aveti in vedere ca uneltele sa fie bine ascutite si tundeti ramurile si lastarii care se dezvolta inadecvat. Taieturile mai mari se vor acoperi cu putin ceara, pentru a evita scurgeea sevei.

In ceea ce priveste udatul, acesta se va realiza zilnic sau o data la doua zile. Apa se va turna in vas, dupa care se va uda si planta. Cantitatea de apa difera in functie de anotimp si de specie. Pentru a verifica daca arborele are nevoie de apa, se testeaza solul cu degetul si, in cazul in care este uscat, se va adauga apa. O umiditate adecvata se poate asigura amplasand un vas cu apa in apropierea plantei.

Citește și:

Descopera una dintre cele mai populare plante de toamna - dalia

Foto: Bonsai - Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.