Setari Cookie-uri

Plante de toamna: dalia

Toamna incepe sa se instaleze cu pasi usori, asadar, daca iti doresti sa ai o gradina frumoasa si vesela, atunci iti recomandam sa optezi pentru dalii. Daliile pot fi folosite cu succes in orice gradina, nefiind pretentioase.

Toamna incepe sa se instaleze cu pasi usori, asadar, daca iti doresti sa ai o gradina frumoasa si vesela, atunci iti recomandam sa optezi pentru dalii. Daliile pot fi folosite cu succes in orice gradina, nefiind pretentioase si infrumusetand-o prin paleta cromatica foarte variata, daliile putand fi roz, bordeaux, galbene, portocalii, albe.

Dalia cuprinde peste 15 specii perene si este de provenienta din Mexic. In functie de specie, dalia poate ajunge pana la o inaltime de 1,80 m. Cele mai intalnite specii sunt Dahlia Variabilis, Dahlia Imperialis si Dahlia Coccinea. Desi nu este pretentioasa in ceea ce priveste solul, este recomandabil sa o plantati intr-o zona cu pamant fertil, drenabil. Specialistii ne sfatuiesc sa amplasam dalia in locuri insorite, insa, cu toate acestea, rezista si in cele partial umbrite.

Perioada cea mai potrivita pentru a planta dalia este in luna mai, dupa ce a trecut inghetul si natura si-a revenit la viata. Daca plantati dalia prea devreme, riscati ca aceasta sa faca putine flori. Folositi un pamant bine drenat, care are ingrasamant. In fiecare an, adaugati humus, pe care sa il amestecati cu pamantul vechi. Aplicati la baza un strat de mulci, care va pastra umiditatea si va impiedica cresterea buruienilor. De asemenea, prin descompunere, va asigura si substantele nutritive necesare plantei. Acesta poate consta in paie, rumegus, resturi vegetale, frunze.

In ceea ce priveste fertilizarea, trebuie sa fiti precauti. Daca aplicati prea mult ingrasamant, riscati ca planta sa fie afectata. Se recomanda evitarea ingrasamintelor bogate in azot, insa un aditiv ieftin si bun este cenusa de lemn.

Nu saditi daliile direct in gradina, ci amplasati-le in ghivece, timp de 10 zile, mutandu-le in interior in timpul noptii, pentru ca plantele sa se obisnuiasca cu mediul. Intrucat radacinile daliilor se extind foarte mult, este indicat ca acestea sa fie plantate la distante de aproape 1 metru, in cazul speciilor mai mari. Pentru a planta o dalie, se presara seminte in vase cu pamant de flori, netasat. Dupa aceea, se vor uda, pamantul trebuind sa fie mentinut umed pe intreaga durata a germinarii. Daliile au tulpini moi, motiv pentru care este necesar ca acestea sa fie sprijinite de niste stalpi din lemn, pentru a nu se rupe.

Citește și:

Daca va doriti o gradina frumoasa si colorata in timpul toamnei, daliile reprezinta cea mai buna solutie la care puteti apela.

Foto: Acinet@ via Flickr.com

Citeste si ce trebuie sa stii despre menta
5 plante de toamna

Aboneaza-te la Newsletter-ul Condo pentru a afla mai multe informatii despre casa si gradina

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.