Setari Cookie-uri

Azalee sau Rhododendron

Genul Rhododendron cuprinde nenumarate specii de plante ornamentale, cu flori delicate, cu o cromatica extrem de diversa, pentru infrumusetarea parcurilor, gradinilor si pentru decorarea interioarelor.

Genul Rhododendron (cuvantul provine din grecescul rhodos, "trandafir" si dendron, "copac"), cuprinde plante cu infatisare de arbust, ale caror flori se aseamana cu cele ale trandafirilor.
Rhododendron vs. Azalee
Inainte de a va prezenta cateva caracteristici ale acestor plante si a va oferi cateva sfaturi pentru ingrijirea lor ne-am propus sa oferim cateva lamuriri asupra terminologiei. De regula, aceste plante sunt denumite in aceeasi masura azalee sau rhododendron, insa acest lucru nu este general valabil. Fiecare azalee e Rhododendron, insa nu orice rhododendron e si azalee. Este vorba de genul Rhododendron care cuprinde doua categorii de plante: azalee si rhododendron.
Insa ce anume diferentiaza aceste doua categorii diferite? In general specia rhododendron prezinta arbusti de dimensiuni mai mari fata de azalee iar frunzele acestora sunt deasemenea mai mari. O alta deosebire consta in numarul de stamine, florile de azalee avand 5, pe cand cele de rhododendron 10.
Unde plantam florile din genul Rhododendron?
Avand in vedere ca plantele din genul Rhododendron prefera umbra, se recomanda ca in vecinatatea lor sa existe un copac ce sa-i tina umbra. Insa nu poate fi vorba de orice copac, deoarece atat azalea cat si rhododendron-ul prefera solul acid si au radacini scurte. Un copac compatibil cu aceste plante trebuie sa se dezvolte armonios intr-un sol acid si sa prezinte radacini adanci, deoarece in caz contrar radacinile florii si cele ale copacului vor intra in competitie. Un copac ideal din aceste punte de vedere ar fi stejarul rosu.
Modul de ingrijire
Plantarea arbustilor de azalee si rhododendron trebuie sa sa faca intr-un loc semiumbrit, cu solul acid si bine drenat. Acestea plante prefera temperaturile moderate insa, anumite exemplare se dezvolta optim si in conditii de soare puternic daca sunt udate abundent.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Iunie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.