Setari Cookie-uri

Petunia, planta sezonului

Datorita florilor delicate, divers colorate, petuniile se numara printre cele mai indragite plante din gradina. In articolul de fata ne-am propus sa iti oferim cateva sfaturi pentru ingrijirea acestei plante.

Petuniile, plante anuale cu origine sud-americana, au fost aduse in Europa in urma cu 150 de ani. Datorita florilor delicate, divers colorate, acestea se numara printre cele mai indragite plante din gradina. Perioada de inflorire a petuniilor este foarte indelungata, desfasurandu-se intre lunile mai si octombrie. Gama cromatica a florilor cuprinde nenumarate culori, precum alb, galben, roz, rosu, albastru sau violet, precum si combinatii dintre acestea. Acestea au forma unei palnii, simple sau duble, cu marginea dreapta, ondulata sau franjurata. Petuniile cuprind plante ce fie formeaza tufe compacte, fie sunt curgatoare, cu flori simple sau batute, de diferite marimi. Atat tulpina, cat si frunzele, sunt acoperite cu peri. O caracteristica a petuniilor, ce merita retinuta este faptul ca aceste plante contin o serie de substante toxice.
Modul de ingrijire
Petunia este o planta ce prefera amplasarea in spatiul exterior, in locuri cu o lumina puternica si, preferabil ferite de ploi. Asadar, in situatia in care petuniile tale sunt plantate in ghivece, atunci cand ploua, este indicat sa le muti intr-un loc protejat, precum sub o copertina.
Pentru o dezvoltare cat mai armonioasa, aceste plante necesita o udare abundenta si tratarea saptamanala cu ingrasaminte. De asemenea, este foarte importanta indepartarea imediata a florilor ofilite pentru a permite dezvoltarea noilor exemplare.
Solul pe care aceste plante il prefera trebuie sa fie bine drenat, nisipos, dar in acelasi timp hranitor.
Este deosebit de important ca in zilele foarte calduroase petuniile sa fie udate dupa apusul soarelui sau dimineata, foarte devreme. In caz contrar, frunzele se vor curba si usca, iar petalele isi vor pierde culoarea.
Inmultire
Inmultirea petuniilor se realizeaza prin rasaduri sau semanare directa in gradina. Rasadurile se obtin prin semanare in luna februarie, la o temperatura a solului de 22-25 grade Celsius, pentru ca in luna mai, atunci cand pot fi mutate in exterior, sa fie deja inflorite.

Citește și:

Kudika
15 Mai 2009
Echipa Kudika
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.