Setari Cookie-uri

Impatiens sau Sporul Casei

Impatiens sau Sporul Casei este o planta des intalnita in locuintele noastre deoarece este foarte de gratioasa si usor de ingrijit.

Impatiens sau Sporul Casei este o planta des intalnita in locuintele noastre deoarece este foarte de gratioasa si usor de ingrijit. In anumite zone se foloseste si denumirea de Nu-ma-atinge datorita multitudinii de flori si faptului ca la cea mai mica atingere fructele mature se sparg imprastiindu-si semintele.
Impatiens, o planta perena, face parte din familia Balsaminaceae si are un aspect erbaceu.
Sporul casei este de regula o planta de interior, iar atunci cand vremea permite, ea poate fi scoasa afara, insa trebuie sa se pastreze in ghiveci, nefiind considerata o floare de gradina.
Planta este disponibila intr-o mare varietate de culori, de la alb, rosu, roz, violet, portocaliu, pana la combinatii intre diferite nuante.
In ceea ce priveste aspectul, Impatiens creste formand o tufa cu ramificatii si infloreste o perioada foarte lunga din an, cu conditia ca in perioada de crestere sa i se scurteze varfurile.
Floarea trebuie amplasata in apropierea unei surse de lumina, insa nu expusa direct, vara necesitand temperaturi in jurul valorii de 20 de grade C, iar atunci cand temperaturile sunt mai ridicate fiind necesara pulverizarea de apa pe frunze. Pentru a se dezvolta sanatos, pamantul din ghiveci trebuie mentinut in permanenta umed, dar fara ca apa sa balteasca.
Fiind o planta originara din Africa, Impatiens nu este rezistenta la inghet. In anotimpul rece ea trebuie adapostita la temperaturi de minim 12 grade C, iar udarea nu trebuie sa fie prea abundenta deoarece exista riscul de putrezire.
In situatia in care umiditatea este prea ridicata, lumina este insuficienta iar temperaturile sunt scazute, Impatiens poate sa fie atacata de diverse ciuperci, acestea provocand o serie de boli. Parazitii care ataca aceasta planta, paianjenul rosu, paduchii verzi si mustele albe, pot fi distrusi prin intermediul unor insecticide cu actiune sistemica.
Plantarea se recomanda sa se faca intr-un vas mai mic, umplut cu compost din humus sau turba, usor drenabil, si anual, la inceputul primaverii se recomanda transplantarea intr-un alt ghiveci. Inmultirea acestei plante se realizeaza din luna aprilie pana in octombrie, prin butasi, care se obtin din ramurile laterale, ce se pastreaza in apa timp de 2-3 spatamani, pana cand dezvolta radacini, mai apoi fiind necesara plantarea in vase mici, separate, intr-un compost umed, in asa fel incat sa fie ferite de lumina timp de 1-2 saptamani. Exista si varianta de inmultire prin samanta, care trebuie sa se faca primavara. Semintele se acopera cu un strat subtire de compost si se pastreaza intr-un loc intunecos si cald pana in momentul in care apar mugurii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 August 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.