Setari Cookie-uri

Ingrijirea ficusului de apartament

Ficusul este o planta ornamentala care prin prezenta sa poate adauga viata si frumusete unei camere de apartament.

Ficusul este o planta ornamentala care prin prezenta sa poate adauga viata si frumusete unei camere de apartament. Pana in prezent se cunosc mai mult de 800 de specii de ficus de tip arbore, arbust sau planta cataratoare. Planta de ficus poate fi descrisa ca o planta viguroasa, lemnoasa, avand frunze mari, pieloase, in forma de elipsa, de o culoare verde inchis cu o tenta spre galben uneori. La maturitate, frunzele pot ajunge sa aiba chiar intre 40 si 70 de centimentri. De provenienta tropicala, ficusul se adapteaza destul de bine la conditii de mediu variate si cu toate ca nu este o planta foarte pretentioasa, ingrijirea sa presupune cunoasterea anumitor reguli de crestere si intretinere. Mai mult ca sigur ca ati observat ca ficusului ii prieste mediul din apartament si ca poate creste frumos in conditii de interior. Ce pasi trebuie sa urmezi pentru ca planta ta de ficus sa se dezvolte armonios?

Mediul prielnic dezvoltarii plantei de ficus


In primul rand, trebuie sa-i gasesti in apartamentul tau locul pe care il merita si in care se simte bine. De regula, ghiveciul cu ficus poate fi tinut in locuri luminoase, uneori semiumbrite, evitandu-se expunerea sa la lumina directa a soarelui. Nu trebuie facute excese de lumina, de temperatura, de curenti de aer sau de umiditate, deoarece in astfel de conditii dezvoltarea plantei poate stagna. Pe timpul verii, ficusul poate fi scos in gradina sau pe balcon, insa la umbra, oscilatiile de temperatura putand determina caderea frunzelor. Mediul optim de crestere a plantei de ficus presupune mentinerea unei temperaturi intre 12 si 24 de grade Celsius. In perioada de vegetatie temperatura ideala cresterii plantei este intre 18-24 de grade Celsius, iar pe timpul iernii aceasta nu trebuie sa scada sub 12 grade.

Udatul ficusului


Pe timpul verii, este necesara o cantitate mai mare de apa, udarea plantei facandu-se de obicei atunci cand solul prezinta semne de uscaciune la suprafata. Pe timpul verii, apa poate fi pulverizata pe suprafata frunzelor. Exista anumite specii de ficus care au un aspect lucios al frunzelor, acestea trebuind curate din cand in cand cu ajutorul unei carpe umede. De asemenea, apa trebuie sa fie la temperatura camerei, pamantul plantei trebuind sa fie mentinut umed, dar nu ud. Toamna si iarna, planta de ficus are nevoie de mai putin apa decat in timpul verii. Acordati udatului atentia cuvenita! Daca apa este insuficineta, frunzele se ingalbenesc si cad. Daca din contra este prea multa, radacinile pot putrezi, planta isi schimba culoarea si ofileste. Pentru ca apa de la robinet contine o cantitate considerabila de clor, se recomanda ca aceasta sa fie lasata intr-un vas neacoperit. Clorul din apa se va evapora astfel partial.
Citește și:

Kudika
16 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.