Setari Cookie-uri

Gradina rezumat

Oare cati isi permit luxul unui Versailles fie el si in miniatura?... Si asta nu pentru ca nu e timp, desi la un moment dat poate fi invocata si scuza asta, ci pentru ca nu nu avem unde. In rondurile de maracini din fata blocului?... Pe pervazul balconului si agatate deasupra capului pana nu mai poti vedea fereastra vecinului de vizavi?... Si rezulatatul iti place?... Aduci natura in casa ta ca sa te inghesuie, ca sa-ti distruga si ultima bucatica de m² liber!

Exemplele de care vorbesc au ca baza sinergia dintre mobiler si natura, crearea unei functiuni suplimentare batranelor noastre tipare de ghivece de flori. O bancuta si cateva scaune cu spatar din gardulet viu, o masuta cu gazon, mirosul verdetii si al pamantului in propria casa, amenajate in mult-prea-spatioasele noastre balcoane, toate astea iti rafineaza simturile.

Sa nu mai vorbesc de aparitia cuiburilor de vrabiute sau alte cantatoare sau incantatoare. Versaille-ul in miniatura! E adevarat ca nu poti sa alergi sau sa joci mingea, insa daca nu te multumeste atunci te muti la casa sau mai cumperi si celelalte apartamente de pe palier. Vorbim de potentialul unui spatiu mic.

din beton

Mobilierul acesta de regula se face din beton: o cofrare prealabila a modelului si apoi un beton mai fin cu putina armatura de stabilitate, urmand ca apoi sa primeasca o slefuire atenta, sau pur si simplu aparent.

O alta varianta este aceea a unor corpuri-masute mai mari sau corpuri de ornament in care se pot sadi diferite plante ce pot creste si la orizontala. Plantele au nevoie de pamant pentru a-si dezvolta in voie radacinile si acest fapt ocupa mult spatiu , spatiu pe care in minile noastre aprtamente nu-l avem.

Pamantul nu are nevoie de lumina pentru a supravietui, este o necesitate a plantelor in speta, el are nevoie doar de aerisire pentru ca si el traieste, respira odata cu radacinile plantei. Concluzia iminenta este ca putem folosi, acoperind, zona de pamant utilizand-o ca masuta in jurul careia poti sta la un pahar, la un fursec, etc.

"unitatii-ghiveci"

Designul unor astfel de corpuri continue este foarte placut, cu atat mai mult cu cat se creaza un joc cu forma si dimensiunile "unitatii-ghiveci" exprimand totusi aceeasi familie. Urmatorul criteriu formei este culoarea, pentru ca sunt plante cu flori diverse, un intreg rond de regizat. Regizat prin perioade de inflorire, prin timp, astfel incat combinatiile coloristice sa fie intotdeauna un rezultat placut.

Avantajul acestui ultim exemplu este si acela al igienei si facilitarii intretinerii, intrucat nu mai apar stropi sau scurgeri de apa si bucatele de pamant.

studii sau preocupari

De obicei, arhitectii si uneori si design-erii se feresc de acest elemente ale amenajarii, ‚ghivece cu flori’ , pentru ca acestea , in expresia lor haotica, sau/si in lipsa de cunoastere a arhitectilor in domeniu, rup coerentele ideilor de design intentionate. Problema se pune si in contextul lipsei unor studii sau preocupari in aceasta arie a amenajarii, insa se vede clar ca se poate exploata profitabil.

Mai exact, exemplele nu se adreseaza exclusiv amenajarilor de apartamente, casute cu mini-curti, ci oricaror programe de arhitectura, de la cladiri de birouri pana la saloane de arta, teatru, magazine, holuri, gradini publice.

Un articol de Oana Nituica
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.