Setari Cookie-uri

Chiriile la apartamente au scazut cu 30% in 2009

Primul trimestru al anului a adus scaderi ale chiriilor cu pana la 30% pentru apartamentele din blocurile vechi ale Capitalei, insa in conditiile deprecierii leului, acest declin nu mai este atat de spectaculos.

Data fiind insa scaderea mai putin accentuata a chiriilor apartamentelor noi si faptul ca, de obicei, acestea au un acces mai greoi la mijloacele de transport, Lavinia Marciuc, de la Coldwell Banker Banu Manta, crede ca nu putem vorbi de un avans al pietei noi de inchirieri fata de cea veche.
Astfel, stocul tot mai mare de apartamente noi date spre inchiriere pentru segmentul mediu si mediu plus este departe de a concura oferta de locuinte vechi. Diferenta intre chiriile a doua apartamente, unul nou si celalalt vechi este de aproximativ 25-30%. Situatia difera insa pe piata rezidentiala de lux, unde cererea este in mod evident accentuata pe imobilele noi.
“Normal ar fi ca intr-un bloc nou chiria sa fie mai mare, dar nu se poate vorbi de o regula generala pe piata. Preturile la care se vor scoate la inchiriat apartamentele in blocurile noi vor fi influentate de foarte multi alti factori”, adauga Silvia Vilceanu.
Astfel de factori tin in special de situatia dezvoltatorului, de presiunea pe care o simte in urma locuintelor ramase nevandute, dar si de ritmul vanzarilor din momentul livrarii proiectului.
Chiriile vor continua sa scada
Pana la sfarsitul anului, chiriile vor continua sa scada, sunt de parere consultantii imobiliari, adaugand ca nu vad semne care sa induca impresia unor cresteri.
“Se poate intampla ca si la inchirieri sa asistam la scaderi la fel de abrupte ca in cazul vanzarilor. Daca preturile la vanzare s-au miscorat cu 50%, ne putem astepta ca si chiriile sa scada la fel de brutal”, afirma Silvia Vilceanu, de la Antunturi Particulari.
Lavinia Marciuc, de la Coldwell Banker Banu Manta, are estimari mai optimiste si crede ca trendul descendent pe 2009 se va mentine, insa nu intr-un mod abrupt, data fiind cererea destul de mare de inchiriere.
“In mare parte, cererea pentru inchirieri se datoreaza posibilitatilor destul de reduse de acces la creditare pentru achizitie in momentul de fata. Nu trebuie uitat insa ca la inceperea anului universitar, ca intotdeauna, se produce o oarecare efervescenta in cadrul pietei de inchirieri”, enunta Marciuc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.