Setari Cookie-uri

Cum s-a schimbat piata inchirierilor rezidentiale in 2008

Daca in anii trecuti, chiriile locuintelor nu cunosteau decat trendul ascendent si luna septembrie, denumita "luna studentilor", facea minuni pentru bugetele proprietarilor, in 2008 cresterile nu au mai fost la fel de spectaculoase, iar consultantii imobiliari se asteapta ca 2009 sa aduca scaderi vizibile.

Chiar si pe timp de criza, Primaverii ramane cea mai cautata zona
Gabriel Alexandru spune ca printre zonele cele mai vizate se numara Primaverii, Kiseleff, Domenii, Dorobanti, Floreasca, Herastrau, Piata Romana, Cismigiu.
“Ca pret, se observa o evolutie a chiriilor similara cu cea a pietei in ansamblu, respectiv crestere de 15% pana in luna octombrie, iar apoi trend descendent”, enunta vicepresedintele Century 21 Romania.
Silvia Vilceanu precizeaza ca se poate vorbi de o segmentare a cererii in doua mari categorii: chiriasii cu pretentii, care pun pe primul loc confortul si pe ultimul loc pretul, iar la polul opus, chiriasii care sunt obligati sa faca un comprimis intre pret, confort si zona.
Daca vorbim de case sau vile, atunci cererea se manifesta preponderent in zonele selecte ale Bucurestiului, Dorobanti, Domenii, Cotroceni sau Primaverii, iar daca vorbim de a doua categorie, atunci cererea este concentrata in marile aglomerari, precum Dristor, Mihai Bravu, Drumul Taberei sau Crangasi”, afirma reprezentatul AnunturiParticulari.ro.
In ceea ce priveste profilul chiriasului in 2008, Gabriel Alexandru spune ca acesta a fost reprezentat de angajatul de middle si top management din companii multinationale si ambasade.
Anda Marian, de la MediaCity, este de parere ca exista doua tipuri de chiriasi, interesati de tipuri diferite de apartamente. O categorie este reprezentata de oamenii de afaceri si expatii, care sunt principalii chiriasi in zonele exclusiv rezidentiale sau chiar in complexe rezidentiale noi cu multe facilitati. Acestia au o mare mobilitate, dar au nevoia de a fi in apropierea aeroportului si a celor mai importante cladiri de birouri, centre comerciale, gradinite sau scoli.
“Ei prefera zonele Primaverii-Dorobanti, Herastrau, Floreasca si, nu in ultimul rand, zona Baneasa-Iancu Nicolae. De cele mai multe ori cauta locuinte in ansambluri rezidentiale noi, cu multe facilitati si care ofera un concept de viata, nu doar o locuinta”, mentioneaza Anda Marian.
Celalalt tip de chiriasi este reprezentat de familiile tinere, studenti, persoane din afara Bucurestiului care au nevoie de o locuinta temporara. Acestia se indreapta in general catre locuinte din blocuri vechi, cu infrastructura buna, acces usor (in proximitatea iesirilor de metrou), cu un raport bun suprafata-pret.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.