Numarul tranzactilor si costurile de constructie pe segmentul rezidential au continuat sa creasca si in prima jumatate a acestui an, insa sentimentul de incredere in constructii a scazut in toate tarile din regiune, inclusiv in Romania, au explicat specialistii reuniti ieri la Salonul Imobiliar Bucuresti.
Volumul tranzactiilor pe segmentul rezidential a crescut in primul semestru al acestui an, iar tranzactiile cu credit ipotecar au crescut de la 10 la 18%. Calculat pe toate segmentele, numarul tranzactiilor este de 9-10 ori mai mare decat numarul creditelor ipotecare”, a afirmat Ion Dragulin (foto), seful directiei de stabilitate financiara a BNR.
Conform datelor BNR, la nivelul populatiei, intentia de achizitie a unei case in urmatoarele 12 luni nu s-a deteriorat semnificativ, in schimb sentimentul de incredere in constructii a inregistrat o scazut in toate tarile din regiune, inclusiv Romania, singura exceptie fiind Bulgaria, unde s-a mentinut un trend uniform.
Costurile constructiilor au crescut puternic in primul semestru, insa nu se pune problema unei profitabilitati negative pentru devoltatori”, a declarat Dragulin.
Potrivit acestuia, standardele creditarii bancare s-au inasprit in zona euro, insa in Romania inasprirea este mai lenta fata de asteptarile analistilor. In prima jumatate a anului, s-a inregistrat un ritm de crestere a creditului ipotecar acordat populatiei, dar in ceea ce priveste expunerea ipotecara, Romania se situeaza inca departe fata de celelalte tari din Europa.
In 2007, in Romania, s-au inregistrat 25 de tranzactii imobiliare la mia de locuitori, in timp ce in Estonia, au fost 37 de tranzactii/1.000 de locuitori. Raportat la celelalte tari din regiune, finantarea pe creditul ipotecar pentru populatie ramane modesta”, a adaugat Dragulin.
In ceea ce priveste evolutia preturilor pe segmentul locuintelor, Ioan Bejan, directorul de dezvoltare al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, afirma ca maximul ultimilor zece ani a fost atins la sfarsitul lui 2007 in majoritatea pietelor, mai putin in Germania, unde preturile au fost aproximativ constante in ultimii ani.

Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 25% in 2009, daca bancile nu vor relua creditarea
Programul Case pentru Tineri la Targul Project Expo: Imobiliare
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: