Livrarea apartamentelor fara finisaje interioare, "la gri" sau "la rosu", a devenit o tendinta tot mai des intalnita in piata imobiliara, varianta fiind aleasa de cumparator fie din pricina intarzierii lucrarilor proiectelor, fie din cauza preturilor mai mari la finalizare, sustin analistii Esop.
Apartamentele fara finisaje reprezinta o solutie interesanta atat pentru dezvoltatori, cat si pentru clienti, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Esop. Principalele motive pentru care un cumparator alege una din cele doua variante sunt fie intarzierile lucrarilor de catre dezvoltator, fie din cauza preturilor mai mari la finalizare.
Analistii mai spun ca, daca la materialele de constructie si la finisaje, intr-un final se cade la pace, in ceea ce priveste modul de executie, exista multe nemultumiri, iar cumparatorii vor sa se asigure ca lucrurile se vor face ca la carte si "nu iarta nimic".
"Nu mai e de mult o noutate ca cele mai delicate situatii dintre dezvoltatori si cumparatori apar la momentul finisarii apartamentelor. Fiecare da vina pe celalalt, dar de cele mai multe ori tunurile sunt indreptate impotriva dezvoltatorilor. Fie din cauza acestor disensiuni, fie pentru ca au dificultati in a gasi firme de constructie cu personal calificat pentru astfel de munca, dezvoltarorii au intarzieri la livrarea proiectelor, insa cea mai frecventa cauza a intarzierilor la lucrari este datorata finisajelor. Din acest motiv, se observa o noua tendinta pe piata, atat la proiectele mici, dar chiar si la cele mari si anume sa se livreze apartamente ''la gri'' sau ''la rosu", a declarat Irina Petrescu, partener in cadrul companiei imobiliare Esop Consulting.
In cadrul vanzarii "la rosu", apartamentele sunt prevazute cu usa de intrare in apartament si toate ferestrele din termopan cu finisaj exterior executat, peretii despartitori tencuiti dar nefinisati, cu toate utilitatile (energie electrica, apa, gaze, etc.) aduse pana in interiorul apartamentului. In ceea ce priveste varianta "la gri", aceasta beneficiaza, in plus fata de varianta la rosu, de sistemele termice si electrice operationale, pereti interiori tencuiti si vopsiti.
"Pe langa avantajul major ca se elimina tensiunile dintre dezvoltator si cumparatori, exista si un alt avantaj, mai ales pentru segmentul clasei medii: pretul, care este mai accesibil intr-o varianta mai putin finisata. De exemplu, pretul poate fi mai mic cu 100-200 euro/mp, in functie de tipul de finisaje. Multi cumparatori se gandesc ca isi pot finisa singuri apartamentul, il pot personaliza, pot cotrola direct modul de executie si costurile de finisaje", mai spune reprezentantul Esop.

Studiu: 45% dintre cei care vor sa cumpere un apartament nu isi permit credite
Darian: Preturile terenurilor vor scadea cu 70-80% in acest an
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: