Setari Cookie-uri

Aerul conditionat – o necesitate contemporana

Cu ajutorul unui sistem de aer conditionat se poate crea un mediu confortabil, prin controlul starii aerului, avand in vedere temperatura, umiditatea, gradul de puritate, mirosurile etc.

S-a constatat ca exista o foarte stransa legatura intre temperatura dintr-un anumit spatiu si starea de sanatate sau performantele in munca ale unei persoane. Intr-un mediu prea cald, prea rece sau prea umed, performatele scad, motiv pentru care temperatura si umiditatea trebuie sa fie tinute sub control. Temperatura optima pentru desfasurarea activitatii intr-o incapere este de 20°C.
Cu ajutorul unui sistem de aer conditionat se poate crea un mediu confortabil, prin controlul starii aerului, avand in vedere temperatura, umiditatea, gradul de puritate, mirosurile etc.
Intr-o incapere neventilata, in fiecare moment, circula o serie de poluanti, precum praf, fum, bacterii, virusi, ciuperci, mucegai, gaze. Concentratia acestor poluanti din aerul interior poate fi micsorata prin ventilatie, filtre si controlul umiditatii, solutii pe care le ofera sistemele de aer conditionat.
Aparatele de aer conditionat sunt de o mare varietate, cele mai uzuale fiind cele de perete, tip split. La aceste aparate, condensatorul este amplasat in exteriorul locuintei, fiind legat de compresor (unitatea interioara a aparatului) prin conducte, confectionate de cele mai multe ori din cupru, bine izolate, prin care circula agentul frigogen (freon).

Avantaje ale aparatelor de aer conditionat de tip split:

  • micsoreaza nivelul zgomotului
  • unitatea interioara este usor de amplasat
  • puterea electrica este modica
  • preturile sunt relativ scazute
  • jeturile de aer ale aparatelor cu viteze mici nu deranjeaza intr-o incapere, chiar mai mica
  • filtrele sunt suficiente pentru incaperi relativ curate

Dezavantaje ale aparatelor de aer conditionat de tip split:

  • aceste aparate de regula nu introduc aer proaspat in incapere, ci recircula aerul, racindu-l si dezumidificandu-l
  • puterile termice ale acestor aparate sunt destul de reduse, in incaperi de dimesiuni mai mari fiind necesara amplasarea mai multor unitati

Cum alegem aparatul de aer conditionat?

  • Primul criteriu este cati BTU(British Thermal Units) are un aparat (pe metru patrat se aloca aproximativ 100-150 BTU). Astfel, pentru o camera de dimensiuni mai mari, aparatul trebuie sa aiba cat mai multi BTU.
  • Al doilea criteriu este clasa energetica a aparatului, avand la dispozitie clasa A, care este mai economica in ceea priveste cantitatea de energie electrica consumata, si clasa B, care este mai consumatoare. Evident, aparatele din clasa A sunt mai scumpe, insa diferenta se cunoaste la factura de energie.
  • In functie de dimensiunile spatiului in care dorim sa amplasam aparatul, putem sa alegem intre sistem mono split sau multi split. Acest lucru inseamna ca putem atasa la acelasi compresor o singura unitate interioara sau mai multe.
  • O alta clasificare este daca sunt fixe sau mobile. Daca va ganditi ca cele mobile sunt mai convenabile, aflati ca si cele mobile necesita atasarea unui burduf pentru a scoate in exterior aerul cald. Acestea produc un nivel de zgomot ridicat si in ceea ce priveste pretul unui asemenea aparat, acesta este de regula mai ridicat. In situatia in care nu avem o locuinta fixa, acest tip de aparat poate fi mai convenabil, deoarece economisim cheltuielile datorate montajului.
  • Trebuie sa avem in vedere si marca aparatului de aer conditionat. Prima oara vom lua in calcul marcile consacrate precum LG, Samsung, Fujitsu, insa ofertele de pe piata sunt variate si avem posibilitatea de alege si alti producatori

Costuri:

Preturile aparatelor de aer conditionat pentru locuinte sunt foarte variate, cele mai ieftine fiind in jur de 700 de lei, iar cele mai scumpe se ridica pana la valori de 4000 lei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.