Setari Cookie-uri

Despre culoare

Rolul culorilor in lucrarile de design interior


Gama coloristica in amenajarile de interioare

O camera poate fi descrisa in functie de culoarea dominanta; de obicei, culoarea de baza este aplicata pe suprafetele mari: pereti, pardoseala sau mobila, iar nuantele corespunzatoare sunt regasite in tapiteria canapelelor, perdele, obiecte decorative, covoare. Tonurile se refera la nuantele mai luminoase sau mai intunecate ale aceleiasi culori.

Daca se folosesc doua culori diferite, e indicat ca nuantele lor sa aiba aceeasi valoare, acelasi ton, pentru obtinerea echilibrului cromatic. Nuantele contrastante, puternice, sunt folosite pe suprafete mai mici.

Culoarea poate avea un efect vizual neasteptat asupra dimensiunilor unei incaperi: o culoare inchisa si rece poate da senzatia de micsorare a spatiului, in timp ce o culoare deschisa si calda mareste spatiul.

Tavanul colorat intr-o nuanta mai deschisa decat cea a peretilor pare mai inalt, dar poate avea chiar nuanta peretilor, caz in care pare mai intunecat.

O suprafata mai mica, un perete, de exemplu, poate fi colorat folosind o nuanta mai puternica pentru a atrage privirea si a pune in evidenta diferite obiecte.

Culoarea este folosita si pentru a obtine legatura intre diverse incaperi, pentru ca atunci cand le parcurgem sa avem senzatia unitatii si continuitatii spatiale.

Un articol de arh. Valentina Nicu
Sursa: designdeinterior.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Aprilie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.