Setari Cookie-uri

Construieste-ti ieftin casa!

Foarte multe persoane cred faptul ca este imposibil sa-ti construiesti o casa ieftina. Desi constructia unei locuinte implica timp si sume foarte mari de bani (pe proiectul de arhitectura, pe manopera, pe materiale etc), exista cateva trucuri care te pot ajuta sa faci economii considerabile.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci, atunci cand vrei sa-ti construiesti ieftin o casa, este acela de a-i spune acest lucru arhitectului in cauza. Pentru acest aspect nu aveti nevoie de un arhitect anume. Toti arhitectii stiu sa realizeze diferite tipuri de proiecte, care sa se adapteze nevoilor persoanelor in cauza, care sa se muleze pe dorintele viitorilor proprietari. Cu alte cuvinte, trebuie doar sa ii spuneti arhitectului ales de voi suma de bani pe care sunteti dispusi sa o platiti pentru realizarea unei locuinte.
Costurile constructiei unei case depind foarte mult de proiectul de arhitectura al acesteia. Fiecare colt in plus, fiecare camera sau metru patrat in plus vor aduce cheltuieli mai mari atat in prinvinta realizarii proiectului cat si in privinta manoperei si a materialelor necesare.
Majoritatea persoanelor isi doresc locuinte cu arhitectura jucausa, cu balcoane, terase etc., considerand ca imobilele cu arhitectura simpla sunt banale si plictisitoare. Total gresit! Chiar si o casa cu arhitectura "cuminte" poate atrage atentia si starni admiratie prin cromatica fatadei sau prin finisajele folosite. Proiectul unei case cu arhitectura foarte interesanta costa mult mai mult decat un proiect simplu si cochet. Altfel spus, aici apare prima economie pe care o putem face: la arhitectura viitorului imobil.
Suprafata si compartimentarea interioara
Indiferent ca dorim sa ne construim o casa de vacanta sau una cu statut de locuinta permanenta, suprafata acesteia nu trebuie sa fie mare. Sa privim realist lucrurile: cat timp stam acasa? de cate dormitoare avem nevoie pentru a ne odihni? cate petreceri dam lunar astfel incat sa ne trebuiasca un living imens? avem nevoie de sala de sport, biliard si de bar? Nu, nu avem nevoie de astfel de incinte deoarece acasa trebuie sa gasim caldura si confort. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este faptul ca, o locuinta foarte mare, implica costuri de intretinere imense, implica reparatii si redecorari pe viitor.
Cu alte cuvinte, suprafata si compartimentarea unei case trebuie sa fie in functie de numarul membrilor din familie. Fiecare trebuie sa beneficieze de propriul dormitor si eventual unul singur pentru oaspeti. Un alt aspect, ce tine de compartimentare si care aduce economii in bugetul familiei, sunt baile din locuinta. Nu avem nevoie de foarte multe bai si in nici un caz de bai cu spatii generoase. Este suficienta una generoasa si dotata doar cu chiuveta si toaleta. Trebuie sa recunoastem: se intampla rar sa facem dus toata familia in acelasi timp si daca dorim sa facem economii in constructia unei case vom accepta idea de a avea o singura sala de baie cu cada.
Tot legat de compartimentare si spatiu, arhitectul va sti cum sa amplaseze incintele in functie de punctele cardinale astfel incat sa economisim bani la factura de gaze. Tot specialistul mentionat va tine cont, in compartimentarea casei, de amplasarea incintelor in functie de functionalitati astfel incat traficul sa fie fluent. Cu alte cuvinte, putem face economie si in privinta acestor aspecte.
Materiale de constructie si finisaje
Desi pare ciudat, putem face economie si in privinta materialelor de constructie si al finisajelor. Putem face acest lucru alegand sa construim si sa finisam cu materiale de calitate. Cei drept, acestea costa mai mult insa vor fi puse in manopera mai usor iar firma de constructii contractata va tine cont de ele atunci cand va face pretul pe manopera. O caramida de calitate va fi zidita mult mai usor si mai bine decat una de calitate inferioara. In cazul in care vom avea o scara interioara in locuinta, o putem realiza din lemn. Vom face astfel o alta economie iar aspectul final va fi garantat. Totodata, arhitectul va va indruma ce tip de tamplarie sa alegeti pentru a va incadra in buget sau ce tip de invelitoare pentru acoperis. Avantajele or sa apara si daca va izolati casa corespunzator. Nu veti avea probleme de frig iarna si nici nu veti plati facturi foarte mari.
In privinta decorarii peretilor interiori puteti apela la o vopsea lavabila care sa se spele foarte usor, nu veti fi astfel nevoiti sa zugraviti peste un an deoarece peretii sunt patati. Chiar si pentru fatada exterioara aveti mai multe optiuni care vor reduce din costuri, daca nu in momentul respectiv, pe viitor sigur.
Ideea este ca exista foarte multe posibilitati de a ne construi ieftin locuintele. Singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa recunoastem care sunt nevoile si posibilitatile pe care le avem. O casa trebuie sa caracterizeze, in primul rand, stilul nostru de viata, si abia apoi sa se incadreze in anumite tipare arhitect
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.