Setari Cookie-uri

Minuni arhitecturale

Va puteti imagina ca, in jurul anului 2.500 i.e.n., existau constructii care sa concureze marile monumente si cladiri arhitecturale din ziua de astazi?

Va puteti imagina ca, in jurul anului 2.500 i.e.n., s-au realizat constructii care concureaza cu marile monumente si cladiri arhitecturale din ziua de astazi? Ei bine, Marea Piramida din Gizeh a fost timp de 43 de secole cea mai inalta constructie din lume. Desi pare ciudat, in urma cu zeci de secole, cand civilizatia se prezenta cu o tehnologie mult mai inapoiata fata de perioada actuala, au existat arhitecti, existau adevarate tehnici de constructie, exista creativitatea si dorinta de a reliza ceva durabil, ceva unic, ceva nemuritor, care sa poata concura cu orice constructie din viitor.
In nici un caz arhitectii vremurilor respective nu priveau lucrurile din acest punct de vedere. Piramidele au luat nastere pentru a servi drept camere mortuare pentru familiile regale din Egiptul Antic. Marea Piramida de la Gizeh, singura care a intrat in topul celor sapte minuni ale lumii, a fost construita pe parcursul a 20 de ani, la ea lucrand peste 100 de mii de oameni. Dupa prima constructie au aparut si altele, fiecare reprezentand locul de odihna al unui faraon.
Ceea ce este uimitor sunt tehnicile si calculele realizate pentru constructia acestor minuni ale lumii. In primul rand, si astazi dupa 43 de secole, constructia este la fel de impunatoare si sigura. Singurul lucru care s-a schimbat a fost inaltimea acesteia. Dupa atatea zeci de secole, piramida a pierdut 10 metri in inaltime. Proiectata si construita cu o inaltime de 146 de metri si o latura de baza cu o lungime de 231 m, astazi monumentul are 138 de metri. Anii si-au spus cuvantul...
Fiecare bloc de piatra, din cele aproape doua milioane, cantareste mai mult de doua tone si au o dimensiune de aproximativ 127cm x 127 cm x 71 cm, toate acestea ridicate intr-o piramida construita sub un unghi exact si precis de 54 de grade si 54 de minute. Iar acest lucru nu este totul, fiecare parte a constructiilor sunt pozitionate catre fiecare punct cardinal, si fiecare perimetru orizontal al sectiunilor descriu un patrat.
Fiecare piatra gigant, folosita la constructia celei mai mari piramide din lume, a fost ridicata de aproape 20 de oameni, fiecaruia revenind-ui aproximativ 125 de kg. Acest lucru nu a fost cea mai mare problema deoarece, fiecare piatra trebuia ridicata pe trepte de 70 cm inaltime si pozitionata cu o exactitate precisa, astfel incat sa nu se poata strecura nici macar o foaie de hartie printre blocurile respective. Acest material a fost luat din munti, sculptat si transformat, apoi adus prin caldura desertului de la peste o mie de kilometri distanta.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.