Setari Cookie-uri

Motive pentru a-ti construi o casa!

Exista o foarte mare dilema la ora actuala in Romania cu privire la cele doua posibilitati pe care le avem: sa ne constrim casele sau sa ne cumparam locuinte "la cheie"?

- Fiecare persoana este caracterizata de ceva anume si isi doreste ceva care sa il reprezinte. Unii viseaza la o casa imbracata la exterior in lambriuri de lemn, altii vor o locuinta in stil cubist care sa beneficieze de un peret vitrat. Alte persoane adora incaperile cu grinzi false din lemn masiv deoarece ofera un aspect rustic. Anumite persoane isi doresc obloane din lemn la exteriorul casei si jardiniere cu flori agatate de balcon. Unde se vor duce aceste visuri daca ne vom investi toti banii intr-o locuinta cumparata "la cheie"? Vom putea pune obloane din lemn cand noi avem o tamplarie din aluminiu? Vom putea agata flori la balcon daca balustrada acestuia este din inox? Vom scoate gresia de pe terasa din curte pentru a placa dale din beton pentru ca acestea ne plac noua? Va asigur ca nu vom face asta. Veti spune "e bine si asa cum este , nu poti avea chiar tot ceea ce visezi". Nu putem avea ceea ce ne dorim pe banii nostrii? Eu va contrazic categoric deoarece, cu suma pe care o platesti pentru o casa cumparata, iti poti realiza locuinta visurilor tale. Iti trebuie intr-adevar mult curaj si implicare. Dar ai tu alta reteta spre fericire si realizare?
- Ce poate fi mai frumos decat sa mergi impreuna cu familia si sa alegi gresia care iti place si mocheta ideala pentru camera copilului tau? Nu v-ar placea sa mergeti impreuna cu sotul/sotia sa cuparati lustrele potrivite si intrerupatoare de calitate? Acceptati ca, pe banii dumneavoastra (care oricum sunt exagerat de multi), sa decida altcineva ce finisaje foloseste si ce acoperis iti pune pe casa? Sunt cazuri in care poti alege si tu finisajele -din momentul in care se construieste casa- insa variatele sunt atat de putine incat concluzia va fi aceeasi: altcineva va hotari in locul tau.
- Cand am inceput sa imi renovez casa, anul trecut, visam la o tamplarie exterioara din lemn de brad, cu geam termoizolant. Visam la un model intalnit la vechile conace boieresti cu ferestre inalte si inguste. Pentru a gasi firma care sa imi faca ceea ce vreau am mers tocmai la Pucioasa. Toti prietenii ma intrebau "de ce nu iti iei ceva din Bucuresti? de ce te duci pana acolo? astea sunt mofturi si fite." Da sunt, insa sunt pe banii mei, si poata ca o singura data imi permit sa imi schimb tamplaria casei si sa imi renovez casa de la zero. De ce sa nu fac acest lucru asa cum il doresc? Nu asta inseamna sa faci ceva cu drag si din tot sufletul? Sa nu va imaginati ca am facut un singur drum pana acolo si ca nu am cheltuit suficient de mult! Insa, in momentul in care am primit si am montat ferestrele casei ... nimic nu s-a putut compara cu sentimentul respectiv!
- Ce poate fi mai frumos decat sa faci tu un simplu proiect pe o foaie de hartie si apoi sa vezi cum reuseste un arhitect sa ii dea viata? Ce poate fi mai frumos decat sa iti consulti copii in legatura cu pozitionarea camerelor si cu obiectele sanitare dorite? Asta inseamna constructia unei case: colaborarea tuturor membrilor familiei, discutii, desene, sperante si deceptii. Insa, pentru asta exista specialistii (arhitectii, inginerii, meseriasii), sa ne certam cu ei, sa nu cedam, sa primim explicatii, informatii si sa ne documentam.
- Parasind aspectele estetice ale unei locuinte cumparate si ale unei case construite de noi trebuie sa avem in vedere si aspectele calitative. In primul rand cine iti poate garanta tie, viitorul proprietar, ca locuinta pe care doresti sa o cumperi a fost realizata exact dupa proiect? Cine iti poate garanta cantitatile de materiale care s-au folosit? Iti poate garanta cineva ca locuinta a fost izolata corespunzator si ca nu vei avea igrasie peste cateva luni in bucatarie? Nu iti poate garanta nimeni nimic si nici nu vei sti exact niciodata ce s-a intamplat pe santierul casei tale, pe care tu o platesti cu foarte multi bani.
- Construidu-ti casa poti economisi si bani. Nu trebuie sa te intinzi decat atat cat ai nevoie, fara sa faci exces de spatiu sau de finisaje. Poti discuta de la bun inceput cu arhitectul iar acesta te va sfatui sa alegi cea mai buna varianta de locuinta astfel incat sa te incadrezi in suma de care dispui. Tot arhitectul va mentiona clar cantitatile de materiale necesare astfel incat tu sa fi pregatit financiar. Daca vei alege constructorul potrivit vei beneficia si de sfatul si sustinerea acestuia. In plus vei fi sigur ca locuinta ta va fi solida si compartimentata potrivit nevoilor si dorintelor familiei tale.
- Chiar daca implica un efort si un stres mai mare aceasta varianta, nu trebuie sa renunti la ea. Iti este frica sa pornesti la drum? Pentru asta sunt specialistii, prietenii, pentru asta suntem noi. Nu ezita si cauta un arhitect bun care sa iti proiecteze viitoarea locuinta. Apoi vei gasi sigur si firma potrivita.
va urm
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.