Setari Cookie-uri

Cele Sapte Minuni ale Lumii Moderne

Mai intai au fost Cele Sapte Minuni ale Antichitatii, apoi Cele Sapte Noi Minuni ale Lumii, iar acum Forbes Traveler propune alte Sapte Minuni, de data aceasta ale Lumii Moderne.

Nu se stie exact de unde a pornit nebunia Celor Sapte Minuni ale lumii. Istoricul Herodot mentionase versiunea sa in manuscrisele din secolul 3 i.Hr, insa acestea nu s-au pastrat pana azi. In secolul 3 d.Hr, Callimachus din Cyrene a mentionat existenta acestor Minuni, fara a le nominaliza insa. Topul final pe care il cunoastem pana astazi ii apartine lui Antipater din Sidon.
Aparut in 140 d.Hr, lista cuprinde Gradinile Suspendate din Babylon, Marea Piramida din Giza, Statuia lui Zeus din Olympia, Templul lui Artemis din Ephesus, Mausoleul de la Halicarnasus, Colosul din Rhodos si Farul din Alexandria. Ultima Minune nu a fost mentionata de Antiper, care a preferat Poarta Zeitei Ishtar din Babylon, insa Farul din Alexandria s-a impus pe lista din simplul motiv al diversitatii geografice, existand deja o Minune babyloniana.
In secolele 20 si 21, numeroase liste au nominalizat posibile variante ale unui nou top modern al celor Sapte Minuni cunoscute global. Americanii au furnizat o varianta unanim acceptata, realizata cu ajutorul unor experti, in care apar, in mod suprinzator, si cateva simboluri americane: Empire State Building, Golden Gate Bridge, Canalul Panama.
Cele Sapte Noi Minuni ale lumii
Febra celor Sapte Minuni s-a extins si in Europa, unde o organiatie non-profit elvetiana a organizat un concurs pentru a desemna Cele Sapte Noi Minuni ale lumii, dintr-o lista de 200 de nominalizari. Se dorea un top cu cele mai interesante constructii realizate de om, pana in secolul 21, care pot fi admirate si astazi. Peste 100 milioane de voturi s-au depus, iar in 2007 rezultatele au adaugat Marele Zid Chinezesc , inceput in secolul 6, vechiul oras de piatra Petra si Colosseum-ul din Roma datand din 80 d.Hr. Totusi, acestea nu au fost chiar noutati ale lumii moderne, asa cum probabil se spera sa se obtina.
Forbes Traveler a venit insa cu propriul sau top modern, anuntand o relatie speciala intre Minunile Antichitatii si reflexia acestora in lumea de azi. Astfel, Marea Piramida din Giza devine moderna piramida de sticla Louvru, Paris, iar structurile colosale ale Colosului din Rhodos sau ale Colosseum-ului din Roma s-au transformat in digul colosal al Chinei de pe fluviul Yangtze. Topul Forbes apare deci ca o paralela intre vechi si nou, o reinventare a Minunilor Antichitatii in varianta moderna.
Marea Piramida - Louvru din Paris
Marea Piramida din Giza, construita intre 2650 si 2500 i.Hr, este singura Minune a antichitatii care mai poate fi vizitata si astazi. Mormant destinat faraonului Cheops, a necesitat o forta umana de 100.000 de capete pentru a ridica blocurile de piatra.
In Cele Sapte Minuni Noi ale lumii a fost aleasa Piramida din Chichen Itza, reprezentand opera pre-columbiana din secolul 6 a mayasilor din Yutacan, capitala imperiului mayas.
Piramida lumii moderne nu poate fi alta decat cea apartinand muzeului Louvru, construita in 1989. Piramida de sticla este o fuziune dintre antic si modern, un simbol exploatat si in celebra carte a scriitorului Dan Brown, Codul lui Da Vinci.
Cea mai frumoasa Minune: Muzeul Guggenheim din Bilbao
Cel mai frumos templu al antichitatii a fost ridicat in onoarea zeitei grecesti a vanatorii, naturii si fertilitatii Artemis si adugat pe buna dreptate in lista Celor Sapte Minuni ale Antichitatii.
In versiunea noua aparuta in 2007, cel mai frumos templu este bijuteria Taj-Mahal. Desi nu este o constructie relativ noua, frumusetea sa spune totul. Inaltat ca tribut sotiei sale, Mumtaz Mahal, de catre imparatul Mughal Dhah Jahan, templul este cea mai frumoasa declaratie de dragoste scrisa in marmura, aflat in prezent in portofoliul UNESCO si una din cele mai vizitate atractii ale lumii.
Modernismul aduce insa un alt exemplu de arhitectura: Muzeul Guggenheim din Bilbao. Pentru unii nefdefinit si rece, pentru altii o hiperbola a design-ului architectural, muzeul construit de arhitectul canadiano-american Frank Gehry in 1997 merita un loc de frunte in topul celor mai moderne structure ale lumii.
Structura colosala: digul Three Gorges din China
Colosul din Rhodos dateaza din 282 d.Hr si a fost ridicat de Charles din Lindos pentru rezidentii orasului portuar Rhodos. Statuia din bronz nu a rezistat, din pacate, decat 56 de ani, pierind intr-un cutremur. Eforturile de reconstruire nu au reusit sa aduca statuia la mareata sa infatisare de dinainte.
Noile minuni au preferat Colosseum-ul din Roma, una din cele mai mari atractii turistice din lume. Conceput de imparatul Vespasian si finalizat sub conducerea lui Titus in anul 80 d.Hr, Colosseum-ul dispunea de o capacitate de 50.000 de locuri plus o loja dedicata imparatilor romani si deciziilor de "viata sau moarte".
Astazi, termenul de colosal apartine digului Three Gorges, construit pe fluviul Yangtze din China. Masivul dig al hidroelectricii chineze are o lungime de 2.335 metri si o inaltime de 185 metri. Si-a inceput activitatea in 2003, dar va fi operational 100% abia in 2009.
Cea mai impunatoare Minune: Taipei 101 din China
Demult disparuta, monumentala statuie a lui Zeus a fost opera sculptorului grec Phidias in anul 432 i.Hr. Una din cele mai inalte statui, masurand 12 metri, il infatisa pe Zeus stand jos. Sculptata in fildes si aur, nu se stie exact cum s-a pierdut aceasta mareata minune a lumii antice.
In noul top figureaza impunatorul Machu Picchu, cunoscut ca orasul pierdut al incasilor, localizat pe muntii peruvieni si cu siguranta cel mai inalt oras al lumii, la aproximativ 2.438 de metri inaltime. Asemeni templului Taj Mahal, se afla sub protectia UNESCO.
In lumea moderna de astazi, Taipei 101 cucereste trofeul de la inaltime. Cea mai inalta cladire locuita masoara aproximativ 510 metri. Rivalul sau, CN Tower din Toronto, masoara chiar 553 metri, dar nu este locuit. Iar turnul TV din Fargo, Dakota de Nord, se mandreste cu 628 de metri, insa este doar o structura metalica cablata. Recordul va fi detinut curand de proiectul Burj Dubai, cu 160 de etaje si o inaltime de nu mai putin de 818 metri.
Construit in piatra: Channel/Chunnel, tunelul franco-englez
In antichitate erau Gradinile Suspendate din Babylon. Construite in jurul anului 800 i.Hr de catre regele Nebuchadenzzar II spre incantarea sotiei sale, sunt infatisate ca acoperind zidurile de piatra ale Babylonului, astazi zona irakiana.
Cele Sapte Noi Minuni infatiseaza orasul de piatra Petra din Iordania, sculptat in muntii rosii de piatra care se intind de la Golful Aqaba pana la Marea Moarta. Se crede ca orasul a apartinut tribului semit Nabataeans. Astazi se afla sub protectia UNESCO.
Forbes propune tunelul sapat in piatra Channel/Channel, care leaga Marea Britanie de Franta. Desi exista tuneluri mult mai impozante, cel mai lung apartinand Norvegiei, autostrada sub-pamanteana de aproximativ 50 de kilometri este visul implinit al lui Napoleon de a lega Marea Britanie si Franta.
Monumentul solemn: Memorialul veteranilor din Vietnam
Mausoleumul din Halicarnassus
, Turcia, este mormantul regelui Maussolos, conducator al Imperiului Persan. Ideea a apartinut surorii si totodata sotiei sale Artemisia, care a cerut sa se construiasca in varf un mormant pentru fratele si sotul ei. Constructia a fost terminate abia in 250 d.Hr, la trei ani dupa moartea regelui si la un an dupa decesul sotiei sale. Mausoleul se remarca mai ales prin sculpturile sale infatisand lei, cai, dar si alte animale.
Noua minune prezinta insa statuia solemna a lui Hristos, renumitul Christ the Reedemer de pe varful muntilor Corvocado, Rio de Janeiro, Brazilia. Design-ul apartine brazilianului Heitor da Silva Costa, iar sculptura a fost realizata de francezul Paul Landowski. Inaugurat in 1931, este simbolul architectural si religios al Braziliei.
Memorialul Veteranilor din Vietnam este alegerea Forbes. Unul din cele mai frumoase monumente construite in urma unui razboi sangeros, zidul cuprinde numele a 58.249 de barbati si femei care au pierit in conflictul din Vietnam. Design-ul apartine studentei universitatii Yale Maya Lin, 21 de ani. Memorialul este unul din cele mai vizitate monumente din Washington D.C., de catre turistii curiosi si familiile indoliate. Oficialii l-au numit "simplu, patrunzator si profund".
Vizibil dinafara: Palm Islands din Dubai
Farul din Alexandria a fost singura minune a lumii care a intrunit si o valoare practica. Aflat pe insula Pharos, farul a fost inceput de Ptolemy Soter, mana drepta a regelui Alexandru cel Mare, in 290 d.Hr. Lumina sa era vizibila de la o distanta de 56 de kilometri. A fost ultima Minune a Antichitatii care a disparut in 1480.
Fictiune sau nu, Minunile Noi ale lumii includ Marele Zid Chinezesc, singura constructie inaltata de om vizibila din spatiu. Ridicata in timpul dinastiei Min, intre 1388 si 1644 i.Hr, zidul de 2.400 de kilometri poate fi vazut de pe o orbita mai joasa din spatiu, dar nu e singurul. Nimic din ceea ce a realizat omul nu e vizibil din spatiu, spun astronautii. Chiar si asa, este o atractie majora a Chinei.
Daca ne gandim insa la vizibilitate in ziua de astazi, trebuie sa mentionam Palm Islands din Dubai. Tehnic vorbind, acest impunator proiect de real-estate reprezinta un grup de trei insule artificial care se vor finaliza in 10-15 ani. Prima din ele este Jumeirah Palm Island, care se poate observa din spatiu, asa cum pretind oficialitatile arabe. Marketing sau nu, arabii au numit-o a opta minune a lumii, insa topul Forbes o plaseaza pe locul sapte, spre incantarea lumii arabe moderne.
sursa www.yourmoney.ro
Va recomandam si alte articole de pe www.yourmoney.ro

Top 7: Cele mai luxoase statiuni de schi

Cele mai exclusiviste hoteluri subacvatice

Cele mai tari parcuri de distractii

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.