Setari Cookie-uri

Atentie la contractul de antrepriza!

Saptamana trecuta am expus ca subiect principal, la rubrica ARHITECTURA, cele doua modalitati prin care iti poti construi o casa: regie proprie sau antrepriza. Pentru ca cititorii nostri au dorit sa stie mai multe lucruri despre contractul de antrepriza, va vom prezenta mai clar, in cadrul acestui articol, ce inseamna, ce implica si la ce anume trebuie sa fiti atenti atunci cand realizati un astfel de contract!

Saptamana trecuta am expus ca subiect principal, la rubrica ARHITECTURA, cele doua modalitati prin care iti poti construi o casa: regie proprie sau antrepriza. Pentru ca ati dorit sa stiti mai multe lucruri despre contractul de antrepriza, va vom prezenta mai clar, in cadrul acestui articol, ce inseamna, ce implica si la ce anume trebuie sa fiti atenti atunci cand realizati un astfel de contract! Contractul de antrepriza in constructii este realizat intre doua parti: antreprenor si client. Antreprenorul este partea care executa lucrarea iar clientul este cel care trebuie sa plateasca pentru serviciul primit. Descrierea unui contract de antrepriza in detaliu este un lucru foarte complicat (acesta depinde de tipul de constructie ales, de materiale etc) pe care doar un avocat il poate face. Revista Condo s-a gandit sa va atentioneze doar la cele mai importante aspecte care, neluate in calcul, va pot produce neplaceri mai tarziu.
Executarea lucrarii
Firma de constructii (antreprenorul), pe care o alegeti pentru a va realiza locuinta, va poate construi casa fie cu materiale furnizate de dumneavoastra, fie cu materiale pe care si le achizitioneaza aceasta. In cazul in care optati pentru cea de-a doua varianta (antreprenorul va construi cu materiale pe care si le va procura singur) apar cateva mici probleme care pot fi clarificate daca le specificati in contractul de antrepriza. Pretul de deviz (pret ce simbolizeaza o suma necesara materialelor de constructii) se poate modifica in timp. Pentru a evita acest lucru (proprietarul sa fie nevoit sa ofere bani mai multi sub pretextul ca materialele s-au scumpit intre timp), antreprenorul trebuie sa mentioneze in contract si tipul materialelor pe care le va folosi, cerand totodata consimtamantul beneficiarului. Cu alte cuvinte, tu - viitoarea gazda - vei sti de la bun inceput ce materiale se vor folosi in constructia casei fiind constient de faptul ca acestea se pot scumpi si ca, daca acest lucru se va intampla, vei fi nevoit sa platesti in plus.
Pretul si finalizarea lucrarii
Un alt lucru care se intampla foarte des in ziua de astazi este acela ca antreprenorii, dupa realizarea lucrarii in cauza, pretind o suma mai mare decat cea stabilita la inceputul lucrarii (sub pretextul unor modificari, in defavoarea lor, realizate pe parcursul santierului). Din acest motiv, in contractul de antrepriza in constructii, trebuie sa se specifice clar obligatiile ambelor parti: antreprenorul se obliga sa finalizeze un imobil, dupa un proiect clar stabilit, iar beneficiarul trebuie sa plateasca pretul fix pentru serviciul primit. Firma de constructii nu poate cere o marire a pretului daca nu a realizat niciun lucru in plus fata de ceea ce se prevede in proiectul arhitectural. Daca intr-adevar s-au facut modificari de la planul initial (schimbari cerute de proprietar si aprobate de arhitect) atunci antreprenorul poate adauga la pretul initial inca o suma de bani pentru lucrarile realizate in plus.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.