Setari Cookie-uri

Arhitectura ecologica

De ceva ani buni, expresii precum "incalzire globala", "poluare", "reciclare" sau "dezvoltare durabila" sunt pe buzele tuturor, de la politicieni, la liderii industriilor si reprezentanti ai societatii civile

Dintre acestea, pe primul plan sta imbunatatirea performantelor energetice ale cladirilor. Izolatiile performante reduc in mod semnificativ consumul sistemelor de incalzire, ventilare si aer conditionat. Energia in mod normal eliminata odata cu apa si aerul cald ce sunt deseuri ale diferitelor sisteme ale casei (incalzire, instalatii etc) poate fi recuperata prin dispozitive ce incep sa fie disponibile si publicului larg, realizandu-se importante economii.

Orientarea corecta a cladirii pe sit este, de asemenea esentiala, permitand utilizarea energiei solare, atat prin sisteme active (celule fotovoltaice) cat si pasive (utilizarea pentru fatadele insorite a materialelor ce retin caldura, cuplata cu termoizolatii de calitate, rezulta intr-un consum redus de energie pentru incalzire). Plasarea ferestrelor este de asemenea importanta, cele dinspre sud absorbind caldura soarelui iar cele dinspre nord lasand-o sa se piarda (sticla este un foarte prost termoizolator).

Este utila si plasarea de copaci foiosi in dreptul fatadelor insorite, acestia blocand razele soarelui vara, si reducand astfel nevoile de racire a spatiului interior, insa iarna, pierzandu-si frunzele, permit incalzirea directa, solara, a caselor. Coniferele este recomandat sa fie plantate pe laturile de nord ale cladirilor, aparand-o de vanturile reci dinspre miazanoapte.

Deseurile organice de toate tipurile, provenite atat de la bucatarie cat si din toalete pot fi transformate in compost organic, utilizabil atat ca ingrasamant, cat si, prin descompunere controlata in sisteme speciale, ca sursa de energie regenerabila.

Implementarea tuturor acestor tehnologii, desi duce la o investitie initiala crescuta fata de cladirile conventionale, este eficienta si din punct de vedere economic, nu doar ecologic, pe termen lung fiind posibil prin efectul cumulat al tuturor masurilor de acest tip obtinerea de case cu consum energetic zero, si impact asupra mediului inexistent.

Un articol de Mihai Preotu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.