Setari Cookie-uri

Penthouse-ul, luxul care zgarie norii

Spatii largi, terase spatioase si chiar gradini. Elemente intalnite adesea in pliantele care promoveaza ansambluri rezidentiale de vile la marginea orasului. Dar toate acestea pot fi intalnite si in mijlocul orasului, departe totusi de agitatia urbana.

Spatiile foarte largi reprezinta un alt atu greu de trecut cu vederea. Daca un apartament de patru camere nou construit poate avea 150 de metri patrati, un penthouse are peste 300 si poate depasi cu usurinta si 400 de metri patrati. In plus, un penthouse dispune si de o terasa a carei dimensiune intrece de cele mai multe ori suprafata unui apartament de doua camere dintr-un ansablu nou constuit. Unele penthouse-uri sunt livrate cu o oaza de liniste, posesorul putand sa se relaxeze dupa agitatia unei zi privind apusul Soarelui in propria sa gradina suspendata, aflata deasupra orasului.

Caracterul exclusivist al unui penthouse, dat de faptul ca numarul acestora este relativ mic comparativ cu cel al apartamentelor sau vilelor noi construite, il face si mai dorit in randul posibililor cumparatori. Cum arata insa profilul acestora? "Cumparatorii de penthouse fac parte dintr-o categorie sociala cu venituri mari, lucreaza in companii multinationale sau detin propriile afaceri. Sunt oameni care calatoresc mult si cunosc foarte bine beneficiile acestor tipuri de locuinte", spune Beatrice Dumitrascu, sales manager la Eurisko.

Reprezentantul Eurisko considera ca cererea pe piata de profil este acoperita avand in vedere ca aproape toate ansamblurile rezidentiale noi sunt construite cu unul sau mai multe penthouse-uri. Aerul mistic care inconjuara acest tip de locuinta i-a determinat pe dezvoltatorii imobiliari sa includa un penthouse un proiectele lor, accesibilizandu-l astfel si persoanelor cu venituri mai reduse. Suprafetele sunt deseori mai reduse, de pana in 300 de metri patrati, insa depasesc categoric suprafetele unui apartament cu patru camere, iar pretul este de asemenea mai redus decat cel al unui penthouse din segmentul de lux. "Cu siguranta cererea pentru acest tip de unitate locativa are o singura parghie importanta prin care poate controla raportul dintre cerere si oferta : pretul vs amplasare. Astfel, putem intalni penthouse-uri cu suprafete identice, dar amplasate in zone diferite. Spre exemplu, Vitan vs Kiseleff , unde preturile pot varia de la 200.000 de euro la 2.000.000 de euro", explica directorul de vanzari al Baneasa Rezidential.

Numarul redus de penthouse-uri aflate pe piata, amenajarile acestuia precum si amplasarea sa il pot transforma cu usurinta si intr-o investitie profitabila. Daca suprafata nu este prea mare si zona este una favorabila, acesta va putea fi revandut destul de usor. In plus, unele penthouse-uri sunt achizitionate cu scopul direct de a fi inchiriate, in special expatilor.

Situatia la nivel mondial este asemanatoare celei din Romania, doar factorii de raportare fiind diferiti. Daca penthouse-ul ramane in continuare o proprietate ce trebuie bifata pe lista de cunoscatori, amenajarile dar si preturile sunt fabuloase comparativ cu situatia locala. Potrivit Forbes, cel mai scump penthouse este situat in Manhattan, New York, si costa 70 de milioane de dolari (aproximativ 53 milioane de euro). Are o suprafata de 14.000 de metrii patrati, fiind situat in varful Hotelului Pierre. Un salon al carui tavan se afla la 23 de metri inaltime, cinci dormitoare imense sau cele sapte bai fac ca privelistea de 360 de grade asupra orasului sa fie considerata un bonus.

A doua proprietate din punct de vedere al pretului este situata in Miami si are 6.500 de metri patrati. Poate fi cumparata pentru 18 milioane de dolari (13,7 milioane euro), privelistea Oceanului Atlantic reprezentand principalul sau punct forte. Podiumul este inchis tot de o proprietate aflata in SUA. Se gaseste in cladirea Wilshire, Los Angeles, si ocupa aproape 8.000 de metri patrati. Pentru 14,5 milioane de dolari (11 milioane euro) cumparatorul poate avea practic un palat, amenajarile interioare putand sa induca pe oricine in eroare daca nu ar fi nevoit sa urce cu un lift personal pana in resedinta.

Un articol de Catalin Stefancu

Articol sustinut de

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.