Setari Cookie-uri

Un decor rustic in bucataria ta

Lumea e din ce in ce mai complicata iar multi dintre noi tanjesc dupa o epoca mai simpla, in care ne aflam intr-o legatura mai stransa cu natura. Un decor rustic ne aduce natura mai aproape iar efectul provocat de acesta este unul linistitor si reconfortant.

Pe de o parte, un decor rustic se refera la simplitatea ce ne trimite cu gandul la o lume mai putin moderna. Un asemenea ambient este marcat de forme si componente simple, lasate de cele mai multe ori intr-un stadiu neterminat. Cealalta interpretare a decorului rustic se refera la stilul ce atrage puterea primitiva a materialelor naturale. Aceasta forma pune accentul pe o stransa legatura cu pamantul, vegetatia, piatra si lemnul. In articolul de fata ne propunem sa discutam ambele interpretari ale stilului rustic, aplicate in amenajarea bucatariei.
Stilul rustic rural
Rusticul rural presupune un decor bazat pe simplitate. Acest stil se potriveste cel mai bine in spatiul bucatariei, acesta fiind centrul traditional al locuintei unei familii. Cu toate ca deseori acest centru este inlocuit de zona livingului si punctul central al acestuia, televizorul, bucataria are totusi un rol deosebit de important in multe locuinte, atat din punct de vedere functional, aceasta fiind zona in care luam masa, cat si din punctul de vedere al interactiunii umane si caldurii.
Acest stil decorativ implica o credinta in valoarea lucrurilor simple si placute, detestand complicatul.
Rusticul rural este legat de trecut si evoca amintirile nostalgice legate de o perioada perfecta a virtutilor si familiei. Natura simbolica a acestui stil este cea care ofera un sentiment calduros spatiului interior. Cu toate ca nu este cel mai pretios sau emotionant stil de amenajare, rusticul ofera un efect de confort si delicatete interiorului transformand o simpla casa cu adevarat in “Acasa”.
Componentele rusticului rural
Stilul rustic rural consta in mare parte din elemente din nuiele, lemn, fier forjat, piatra si ceramica. Acestea sunt materiale ce au fost folosite in accesorii decorative in cadrul locuintelor de secole intregi. Traditia folosirii lor este legata in mod caracteristic de viata la tara, datorita naturii nepretentioase a acestor materiale, fiind relativ usor de achizitionat si modelat.
In bucatarie, componentele rustice consta in cosuri, suporturi pentru servetele, tavite si alte obiecte realizate din nuiele. Bolurile si lingurile de lemn se potrivesc foarte bine intr-o astfel de amenajare si ar trebui pastrate separate fata de ustensilele mai moderne de bucatarie. Masa si tejgheaua de stejar sunt si ele elemente traditionale ale unui astfel de stil.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Noiembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.