Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre becuri

Atunci cand achizitionam corpurile de iluminat, avem tendinta de a acorda atentie doar pretului si aspectului lor, insa cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont il reprezinta becul.

Atunci cand achizitionam corpurile de iluminat, avem tendinta de a acorda atentie doar pretului si aspectului lor, insa cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont il reprezinta becul. In functie de tipul de bec ales, beneficiezi de o anumita lumina (calda sau rece, puternica sau slaba), dar si de o durata de viata a acestuia mai mare sau mica.

Pe piata, exista trei tipuri de becuri: incandescente, economice si LED. Becurile incandescente, din cauza consumului mare de energie si a eficientei scazute, nu mai sunt utilizate in forma originala. Acestea au fost inlocuite de becurile incandescente imbunatatite, de clasa B si clasa C – au acelasi aspect ca becurile clasice, insa filamentul se afla intr-o capsula cu halogen, consumul fiind redus.

Tipuri de becuri
Becurile economice, cunoscute si sub denumirea de lampi fluorescente compacte, au un consum de energie de pana la 80% si, implicit, si o durata de viata mult mai lunga. Eficienta unui bec economic este echivalenta cu raportul dintre numarul de lumeni produsi si numarul de wati de energie consumata. Un bec economic de 20W furnizeaza aceeasi cantitate de lumina precum unul incandescent cu puterea de 100W. Lumina produsa de becurile economice poate avea diferite nuante de alb sau de galben. Acestea din urma sunt exprimate in grade Kelvin si, cu cat valoarea este mai mica, cu atat culoarea este mai galbena. Lumina calda, galbuie este recomandata in incaperi precum camera de zi si dormitor, in vreme ce aceea mai alba, de 5.000 de grade Kelvin, ar trebui sa fie utilizata in bucatarie si zona de lucru. Lumina rece poate fi folosita atat in holuri, cat si in camera de zi.

Citește și:

Becurile de tip LED utilizeaza diode emitatoare de lumina, inlocuind, astfel, filamentele si gazele rare. Acestea sunt mai eficiente ca cele economice, au o durata de viata mai mare, dimensiuni reduse si nu prezinta vreun risc in exploatare. Un bec incandescent cu o putere de 100W este echivalentul unuia de tip LED, care furnizeaza o lumina cuprinsa intre 1.300 si 1.530 de lumeni.

Indiferent de tipul de bec ales, trebuie sa mai aveti in vedere si eficienta energetica, eficienta ce variaza de la clasa A (clasa cea mai eficienta) la clasa G (clasa cea mai putin eficienta). De asemenea, unele becuri sunt special gandite pentru a putea fi folosite in exterior, avand o rezistenta ridicata la temperaturile mici.

Foto: Cranmore Home via Pressloft

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.