Setari Cookie-uri

Util: cum sa pozitionezi mobilierul

Pentru multe persoane, amenajarea unei locuinte si amplasarea pieselor de mobilier constituie o adevarata provocare. Daca nu apelezi la un designer de interior, exista cateva reguli care, daca le urmezi, te vor ajuta sa te decizi cum sa amplasezi corect mobilierul.

Pentru multe persoane, amenajarea unei locuinte si amplasarea pieselor de mobilier constituie o adevarata provocare. Desigur, in aceste cazuri intervin designerii de interior, insa multe persoane, din diferite motive, decid sa nu apeleze la ajutorul acestora. Exista cateva reguli care te vor ajuta sa te decizi cum sa amplasezi corect mobilierul.

In primul Amplasare mobilier rand, trebuie sa te hotarasti asupra destinatiei fiecarei incaperi. Pentru a te putea decide asupra tipului de mobilier pe care trebuie sa il achizitionezi, este important sa stii cum vei utiliza camera respectiva si cate persoane o vor folosi. In felul acesta, vei sti ce fel de piese sa cumperi: fotolii, canapea, pat, birou etc.

Pentru a putea avansa, este necesar sa realizezi o schita cu dispunerea mobilierului. Masoara camera, deseneaz-o pe o hartie si incearca mai multe variante de configurare. Atunci cand te decizi asupra celei mai bune variante, ai in vedere si circulatiile. Fluxurile sunt importante in orice spatiu si, pentru a te putea deplasa fara probleme, orice piesa de mobilier trebuie sa aiba in jurul sau o anumita suprafata libera. De exemplu, in bucatarie, ai nevoie de o distanta minima de 1,20 m intre doua blaturi de lucru paralele sau intre un blat de lucru si un perete sau o alta piesa de mobilier. In spatele unui scaun din zona de dining este necesara o distanta de minimum 70-80 cm, iar in jurul patului trebuie lasat un spatiu minimum de 75 cm.

Urmatorul Amplasare mobilier pas pe care trebuie sa il faci este sa stabilesti care va fi punctul focal al inceperii respective. Fie ca este televizorul, un semineu, o opera de arta, o comoda sau un perete, orienteaza mobila in functie de acesta. In ceea ce priveste distanta dintre televizor si locul de unde privesti la acesta, ea trebuie sa fie de trei ori mai mare decat diagonala televizorului.

Atunci cand pozitionezi piesele de mobilier, intotdeauna este recomandabil sa incepi cu cea mai voluminoasa. De cele mai multe ori, aceasta este amplasata in fata punctului focal (de exemplu, canapeaua). Evita sa amplasezi toate piesele de mobilier in dreptul peretilor, daca spatiul nu este mic.
Daca iti doresti o camera cu un aspect oficial, opteaza pentru simetrie, iar in cazul in care iti doresti o incapere casual, mizeaza pe asimetrie. Nu in ultimul rand, ai grija la scara obiectelor folosite. Este important ca piesele sa fie proportionale cu incaperea si sa fie toate la aceeasi scara.
Foto 1: Tesco SS15 via pressloft
Foto 2: House of Fraser via
Pressloft
Un articol de arh. Ana Marin

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.