Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre bucataria cu insula

Deschiderea bucatariei catre living si sufragerie, in viziune moderna, a determinat aparitia unui nou tip de bucatarie - bucataria cu insula. Afla care sunt avantajele si dezavantajele bucatariei cu insula.

Deschiderea bucatariei catre living si sufragerie, in viziune moderna, a determinat aparitia unui nou tip de bucatarie - bucataria cu insula. Dezvoltarea tehnologica din ultimii ani a introdus hota aspiranta si o gama completa de electrocasnice incorporabile, care permit o libertate mai mare de aranjare pentru ca sunt mai eficiente si mai compacte. Insula este o solutie atractiva, care permite comunicarea dintre spatii, dar, in acelasi timp, deliminteaza bucataria de zona de servit masa.

Avantaje:
Bucatarie cu insula
- configuratie bine adaptata pentru spatiile largi;
- acces si circulatie deschise;
- spatiu adecvat de depozitare;
- blat de lucru generos.

Dezavantaje:

- ergonomia poate fi scazuta daca fluxul operational nu este bine gandit;
- amplasarea acesteia presupune existenta unei incaperi mari;
- pretul de achizitie ridicat.

De retinut!

- Se recomanda amplasarea chiuvetei pe insula.
- Masina de spalat vase nu trebuie sa fie departe de spatiul de depozitare a veselei sau de locul unde se serveste masa.
- Frigiderul trebuie sa fie intotdeauna aproape de usa.
- Configuratia poate fi dezvoltata pentru a crea un spatiu de luat masa, la inaltimea mesei (75cm) sau a barului (110 cm).

Tipuri de insula: Bucatarie cu insula
Blat de lucru - Avantaje: insula poate fi de dimensiuni reduse, putandu-se pozitiona si in spatii mai mici; instalatiile nu necesita modificari majore.
- Dezavantaje: in cadrul procesului de pregatire a mancarii trebuie sa traversati pe deasupra podelei cu alimentele intre chiuveta, frigider, plita.

Plita+blat de lucru: - Avantaje: activitatea cea mai spectaculoasa, gatitul, este vizibila de invitati.
- Dezavantaje: in cele mai multe cazuri, nici cele mai performante hote de insula nu asigura o ventilatie corespunzatoare, de aceea este necesar sa va ganditi la un sistem de ventilatie care sa absoarba aerul la nivelul tavanului in mai multe puncte. Evacuarea hotei se poate face fie prin pardoseala, daca se foloseste o hota de blat, fie prin tavan, daca optati pentru o hota suspendata.

Chiuveta+blat de lucru
: - Avantaje: este poate cea mai echilibrata varianta. Plita este asezata intr-un loc unde ventilatia se realizeaza corect; nu este nevoie sa treceti cu alimentele de la chiuveta la blatul de lucru sau cu mainile ude pe deasupra podelei daca vreti sa spalati ceva; masina de spalat vase se poate pozitiona pe insula, simplificand astfel incarcarea/descarcarea acesteia.
- Dezavantaje: reconfigurarea unui spatiu existent necesita spargerea pardoselii pentru a aduce apa si scurgerea.

Chiuveta+plita+blat de lucru:
- Avantaje: toate activitatile se desfasoara cu spatele la zona de depozitare si cu fata catre masa si oaspeti.
- Dezavantaje: suprafata necesara este foarte mare; se poate implementa acolo unde spatiul destinat bucatariei are 5 m in latime.

Un articol de Bucatarii.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Septembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.