Setari Cookie-uri

Studiu NASA: plante care ne ajuta sa avem o viata sanatoasa

In urma unui studiu, NASA a descoperit ce plante de interior ne ajuta sa avem o viata sanatoasa, eliminand toxinele din aer.

Un aer interior, de buna calitate, este extrem de important, in special in conditiile in care multi dintre noi petrec mult timp in incinta propriei locuinte. In prezent, ne confruntam cu o reala problema, in ceea ce priveste modul de trai, din cauza chimicalelor sintetice, in mare parte toxice, ce se pot regasi atat in produse de intretinere corporala, cat si in covoare, vopsele, produse de curatare si nu numai. Printre consecintele acestor chimicale se numara oboseala, dezorientarea, eczemele, ametelile, astmul, palpitatiile, sinuzita, insomniile, greturile, durerile de cap, pneumonia, tensiunea ridicata si multe altele, iar, in timp, aceasta expunere duce la aparitia cancerului.

In urma unui studiu a 2 ani, NASA a descoperit ca o metoda naturala, la indemana oricui, de a detoxifia locuintele sunt plantele de interior. Plantele au fost mereu cunoscute pentru calitatea lor de a filtra aerul, prin intermediul frunzelor. Concluzia la care a ajuns NASA dupa acest studiu este faptul ca unele plante functioneaza ca niste bureti incredibili, ce absorb toxinele care ne pun sanatatea in pericol. Au fost testate 19 specii si soiuri de plante ornamentale, mai exact 2 specii de margarete, utilizate, de obicei, ca plante decorative sezoniere, si 17 plante de interior, care sunt specii tropicale sau subtropicale, care, obisnuite fiind sa creasca in medii cu lumina slaba, sunt mult mai eficiente decat alte plante in absorbirea gazelor, inclusiv a celor toxice.

Tricloroetilena (TCE) este des utilizata in industria produselor de curatare chimica si a degresarii metalului, in vopsele, lacuri, adezivi si cerneluri tipografice. Plantele care au dat cele mai bune rezultate in indepartarea tricloroetilena au fost crinul pacii (genul Spathiphyllum), buna in cazul produselor de curatare, dracaena (care s-a dovedit a fi buna in indepartarea TCE provenita de la adezivi, vopsele, lacuri, coloranti), gerbera (recomandabila daca ati folosit adezivi).

Benzenul este un solvent extrem de popular, intalnit in foarte multe produse, precum benzina, plastic, cauciuc, vopsele, detergenti, coloranti si unele produse farmaceutice. Acesta poate duce la probleme ale ochilor si ale pielii (uscare, inflamatie, dermatita), dar poate provoca si aparitia cancerului si formarea cataractei. Vaporii de benzen aromatici cauzeaza dureri de cap, greata, ameteli, afectiuni ale ficatului si rinichilor, anemie si pierderea poftei de mancare. In eliminarea benzenului din aer, au dat rezultate bune iedera, gerbera, crinul pacii.

Formaldehida se pare ca este atat mai des intalnita, cat si mai toxica decat benzenul. O intalnim in articolele realizate din hartie tratata cu rasini UF (pungi de cumparaturi, servetele faciale, hartie cerata, prosoape de hartie). De asemenea, se afla si in compozitia produselor de curatare. Plantele pe care le putem folosi in acest caz sunt dracaena warneckei, dracaena marginata, crinul pacii, epipremnum aureum, Chamaedorea seifrizii, philodendron, ficusul, iedera.

Pentru a avea o viata sanatoasa si pentru a elimina toxinele din locuinta, NASA ne recomanda sa avem in camin urmatoarele plante: philodendron, dracaena, iedera, chlorophytum comosum, ficus, epipremnum aureum, spathiphyllum, aglaonema modestum, chamaedorea sefritzii, sansevieria trifasciata, gerbera, crizantema.

Citește și:

Featured foto by LEDOMSTOCK via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.