Setari Cookie-uri

Cum iluminam baia?

Iluminatul corect este de o deosebita importanta in intreaga locuinta, in special in baie, unde desfasuram o serie mare de activitati si care, de cele mai multe ori, nu este iluminate natural.

Efortul pe care toti il depunem pentru a ne putea bucura de o viata sanatoasa este unul considerabil, iar un exemplu in acest sens este privitor la iluminat. Iluminatul corect este de o deosebita importanta in intreaga locuinta, in special in baie, unde desfasuram o serie mare de activitati si care, de cele mai multe ori, nu este iluminate natural.

Avand in vedere functiunea acestei incaperi, iluminatul reprezinta un pas important in procesul de amenajare, pe care trebuie sa il luam in considerare inca de la inceput. In primul rand, conteaza intensitatea luminii, care trebuie sa fie potrivita, pentru o desfasurare activitatilor cotidiene in conditii adecvate. Pe de alta parte, trebuie sa se urmareasca o distribuire uniforma a acesteia, existenta unei singure surse de lumina ducand la o distribuire neregulata, adica la o lumina concentrata intr-un singur punct.

Numarul si forma corupurilor de iluminat vor fi alese in functie de dimensiunile baii, iar amplasarea lor se va face in functie de necesitati: pentru o atmosfera linistitoare, se vor utiliza minimum doua straturi de lumina artificiala, accentele - care pot fi reprezentate de spoturi, lampi si veioze - fiind mai puternice decat lumina generala, adica cea din plafon, in vreme ce, pentru a obtine efecte dramatice, raportul dintre iluminatul de fundal si lumina utilizata pentru a scoate in evidenta o anumita zona trebuie sa fie de 1:2.

Sursele de lumina din zona chiuvetei sunt cele mai importante, asadar opteaza pentru unele suficient de puternice. Poti alege unele cu halogen sau incandescente. Pe de alta parte, poti apela la oglinzi, pentru a reflecta lumina, pozitionandu-le astfel incat sa puna in valoare anumite zone.

Avand in vedere faptul ca, in general, in baie sunt foarte multi aburi, trebuie luate in calcul problemele ce pot aparea la contactul dintre vaporii de aer si becul incalzit. In acest sens, achizitioneaza dispozitive rezistente la umiditate ridicata. Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste materialele corpurilor de iluminat, poti opta pentru unele din plastic, daca iti doresti o baie in stil scandinav sau contemporan, din cristal, pentru a obtine o baie baroca sau glamour, ori din metal, daca vrei sa amenajezi baia intr-un stil minimalist.

Indiferent de stilul in care iti amenajezi baia, nu uita ca iluminatul este foarte important, asadar, atentia cuvenita acestuia trebuie sa fie deosebita.

Foto: B&Q

Un articol de Ana Marin

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Septembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.