Povestea bradului de Craciun!

Potrivit traditiei crestine, bradul se impodobeste in Ajunul Craciunului, adica in seara de 24 spre 25 decembrie. V-ati intrebat vreodata de unde vine acest obicei sau cum si cu ce impodobeau stramosii nostri pomul de Craciun?

Potrivit traditiei crestine, bradul se impodobeste in Ajunul Craciunului, adica in seara de 24 spre 25 decembrie. V-ati intrebat vreodata de unde vine acest obicei sau cum si cu ce impodobeau stramosii nostri pomul de Craciun?
Ei bine, acest obicei este foarte vechi, si provine inca din vremurile vechilor egipteni (acestia isi impodobeau casele cu frunze de palmier, in ziua solstitiului de iarna). Obiceiul a fost imprumutat si modificat de catre romani, care au inceput sa foloseasca in locul frunzelor de palmier brazii. Aceasta traditia s-a regasit si in teritoriile din nordul Europei, unde oamenii isi impodobeau casele cu ramuri de brad si de vasc. Se mai spune ca, prin secolul al VII-lea, un calugar misionar din Devonshire strabatea teritoriul actual al Germaniei, cu scopul de a raspandi cuvantul Domnului, simbolizand Sfanta Treime prin forma triunghiulara a bradului. Podoabele cu care se decoreaza bradul de Craciun au evoluat si ele de-a lungul timpului. De exemplu, in locul modernelor instalatii de iluminat, cu beculete in tot felul de forme, care mai de care mai colorate si mai complexe, s-au folosit, pentru prima data abia pe la inceputul secolului al XVI-lea, de catre Martin Luther, lumanari asezate in inele din lemn, pentru a sugera copiilor sclipirile stelelor de pe cer. In locul globurilor viu colorate si stralucitoare se foloseau, in trecut, merele sau nucile, figurinele cu diverse forme si culori, facute din aluat si coapte de brutari, acadele, margele si fasii din hartie colorata. Beteala, care a fost inventata in Germania, la inceputul secolului al XVII-lea, era pe atunci chiar din argint. Abia in secolul trecut s-a deszvoltat acest obicei. Acest lucru datorandu-se salturilor tehnologice ale societatii. Din anul 1930, autoritatile publice au inceput sa amplaseze in principalele piete din orase brazi de mari dimensiuni, decorati cat mai special. Pe la mijlocul anilor '60, noul val modernist, dar si curentele ecologiste, contribuie la aparitia brazilor artificiali, din aluminiu argintiu. In acea perioada, acestia au fost importati din America masiv. In anii '70 au aparut, la cererea publicului, brazii artificiali din plastic, cu aspect realist, care puteau fi impodobiti in mod clasic. In zilele noastre nu mai exista nevoia de a ne supune tendintelor, ci doar posibilitatea de a alege. Indiferent ca optam pentru un brad natural sau artificial, pentru a lumina spiritul sarbatorilor, trebuie sa tinem cont de incarcatura simbolica - pom al paradisului, al belsugului, al cunoasterii si al inocentei - pe care acesta o poarta! Craciun Fericit!
Retail jobs

Vizionare placuta


Kudika
24 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri