Setari Cookie-uri

Fierul forjat - eleganta si rafinament

Daca odinioara fierul forjat era considerat un material brut, folosit exclusiv in industria metalurgica, la momentul actual, acesta are preponderent un rol decorativ, fiind asociat cu amenajarile romantice, rustice si chiar mediteraneene.

Daca odinioara fierul forjat era considerat un material brut, folosit exclusiv in industria metalurgica, la momentul actual, acesta are preponderent un rol decorativ, fiind asociat cu amenajarile romantice, rustice si chiar mediteraneene.
Dur, dar totodata delicat, fierul forjat prezinta avantajul ca poate lua orice forma, servind la realizarea unei diversitati de obiecte casnice: de la balustrade si grilaje pana la piese de mobilier pentru interior si exterior, corpuri de iluminat, accesorii si decoratiuni. Simplu sau asociat cu sticla transparenta ori cu lemnul masiv, acest material confera oricarui tip de amenajare un aer aparte, plin de eleganta si rafinament. Daca te numeri printre persoanele romantice, care-si doresc o locuinta cu parfum de altadata, care sa iasa din tiparele decorative actuale, atunci apeleaza cu incredere la fier forjat. Pentru a contura o astfel de atmosfera in living, alege piese de mobilier cat mai decorative, cu modele elaborate (impletituri si motive florale). O canapea cu structura din fier forjat, realizata dintr-un material textil placut la atingere, cu un imprimeu floral discret, o masuta cu lucratura delicata si blat din sticla transparenta, un lampadar suspendat si cateva sfesnice - totul pe un fundal deschis la culoare - sunt elementele de care ai nevoie pentru a compune un decor unic, sarmant. Si in ceea ce privestea amenajarea dormitorului te poti baza pe fier forjat, desi, initial, s-ar putea sa ti se para prea rece si prea dur pentru o camera de odihna. Gandeste-te insa ca liniile de design delicate si materialele calde, in culori naturale, il “vor indulci”.
Ce poate fi mai romantic decat un pat cu tablie ornamentala din fier forjat, prevazut cu baldachin si cu un voal vaporos? Iar pentru ca atmosfera sa fie intima si misterioasa, asaza ici-colo lumanarele parfumate in suporturi din fier forjat si obiecte decorative in acelasi ton.
Si in cazul in care iti doresti pentru locuinta ta un ambient de inspiratie rustica sau mediteraneana te poti orienta tot catre fier forjat. Lucrurile stau un pic altfel atunci cand vine vorba despre interioarele moderne, in care acest material face nota discordanta. Insa, gratie manevrabilitatii si capacitatii de a lua orice forma, fierul forjat poate fi adaptat stilului amintit. Mai exact, prin reinterpretarea formelor (in sensul renuntarii la modelele foarte incarcate si adoptarii unei geometrii simple) si a finisajelor si prin asocierea cu materiale moderne, asa cum este sticla transparenta, fierul forjat se poate integra fara probleme intr-un astfel de cadru.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.