Setari Cookie-uri

Scara interioara - design si functionalitate

Scarile interioare reprezinta, intr-o locuinta, atat elemente functionale cat si decorative. Amplasate acolo unde trebuie, acestea reusesc daca sunt realizate bine, sa impresioneze si sa atraga atentia.

Scarile interioare reprezinta, intr-o locuinta, atat elemente functionale cat si decorative. Amplasate acolo unde trebuie, acestea reusesc daca sunt realizate bine, sa impresioneze si sa atraga atentia.
Reprezentand o etapa complexa in constructia unei case, scara interioara necesita un loc bine definit in proiectul in cauza si totodata o includere obligatorie in planurile de autorizatie de constructie. De ce avem nevoie de un proiect pentru o scara interioara? Pentru ca scara interioara trebuie sa fie corect dimensionata, sa aibe treptele corect stabilite si sa fie realizata corect. Aceste lucruri pot fi stabilite doar de un arhitect si de un inginer structurist. Scara este alcatuita din rampa (suprafata circulabila, adica treptele scarii) si contratrepte (partea verticala a treptelor). Un alt element important este balustrada scarii, aceasta asigurand o circulatie sigura. Designul, forma si dimensiunea scarilor interioare sunt realizate in functie de necesitatile si gusturile fiecarei familii in parte. La proiectarea acestora, arhitectul imbina ideile gazdei cu functionalitatea si cu arhitectura imobilului. Treptele scarilor pot fi joase (inaltimea mai mica de 16,5 cm), acest tip de scari sunt intalnite in gradinite, camine de batrani si camine de copii; cu trepte medii (pentru locuinte si cladiri de birouri etc.) si cu trepte inalte (17,6-22,5) - folosite la poduri sau pivnite. La o scara cu numar mare de trepte sunt indicate podestele intermediare. Structura de rezistenta a unei scari (numita vang) poate fi din barne de lemn sau bare metalice. Acestea, daca sunt plasate central, ofera unei scari fara contratrepte o senzatie de plutire lasand loc totodata si unui mic saptiu de depozitare in spate.
Scarile pot fi construite din beton armat (turnat in cofraje la fata locului), din lemn de esenta tare (stejar, fag sau salcam), din metal (cu structura realizata din profile inchise sudate, treptele pot fi din diverse materiale: lemn, marmura etc.) sau scari in spirala (ocupa un spatiu mic, este decorativa insa mai putin confortabila).
Cu alte cuvinte, un design corect al unei scari interioare, poate aduce casei dumneavoastra un plus de farmec si eleganta. Finisajele sunt numeroase iar dumneavoastra puteti alege ceea ce se potriveste stilului de viata si personalitatii!
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.