Setari Cookie-uri

Stilul High-Tech

In interioarele high-tech, cuvantul la ordinea zilei este ‘artificial’: totul trebuie sa fie nu doar facut de mana omului, dar sa para a fi produsul unei industrii foarte sofisticate, numai sticla si metal. Ganditi-va la decorurile pentru filmele SF din anii ‘80 si sunteti acolo: este vorba de o viziune a viitorului, insa una care a depasit entuziasmul tehnologic de la mijlocul secolului, lasand loc unei prezente apasatoare a tehnologiei. Tevi cromate expuse, sticla si plastic, iata caramizile de baza ale stilului.

In interioarele high-tech, cuvantul la ordinea zilei este 'artificial': totul trebuie sa fie nu doar facut de mana omului, dar sa para a fi produsul unei industrii foarte sofisticate, numai sticla si metal. Ganditi-va la decorurile pentru filmele SF din anii '80 si sunteti acolo: este vorba de o viziune a viitorului, insa una care a depasit entuziasmul tehnologic de la mijlocul secolului, lasand loc unei prezente apasatoare a tehnologiei. Tevi cromate expuse, sticla si plastic, iata caramizile de baza ale stilului.

Cercurile perfecte, curbele simple si unghiurile drepte sunt formele preferate: totul trebuie sa para produs in masa, usor repetabil. Lookul este in general destul de rece datorita abundentei de metal, plastic si sticla si lipsei tapiteriilor sau covoarelor groase. Tevile si mecanismele expuse sunt omniprezente: conductele caloriferelor sau tevile de sub chiuveta de la bucatarie, pe care bunica ar fi facut tot posibilul sa le camufleze in spatele unor piese de mobilier, sunt aduse la rang de ornament. Metalul cromat, lustruit sau lucios il intalnim peste tot, de la obiectele din bucatarie, la manerele balustradelor, clantele de usa sau scari interioare metalice, in spirala. Cat despre podele, acestea par desprinse dintr-o fabrica sau o cladire comerciala: beton aparent, placi ceramice monocrome, placi de vinil cu puncte iesite in relief sau mochete simple, de birou.
Atunci cand exista, tapiteria ia forma tesaturilor in culori puternice, primare, a vinilului sau plasticului. Mare parte dintre piesele de mobilier au scheletul de metal expus privirii. Iluminatul este asigurat de dispozitive ultramoderne precum lampile cu halogen sau spoturi directionale, iar decoratiunile si accesoriile sunt in mare parte absente, mergandu-se pe un minimalism mostenit de la modernism. Cat despre paleta de culori, aceasta este dominata de gri metalizat, crom, albastru inchis si alb, cu accente puternice in nuante de culori primare (rosu, galben etc). Ceea ce trebuie evitat, insa, sunt nuantele de brun si verde, adica tonurile naturale, tinand de lemn, vegetatie si interioarele traditionale, rustice. High-tech este urban, artificial si sofisticat; nu este loc aici de sentimentalismul mobilierului patinat de vreme sau al tablourilor cu naturi moarte.

Un articol de Mihai Preotu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.