Ca si alte obiecte decorative, tablourile au drept scop accentuarea stilului interior al unei locuinte. Totodata acestea contribuie la intregirea ambientului caminului nostru, redandu-i -atunci cand este bine ale- un plus de viata si culoare.

Putem inlocui totusi tablourile de valoare artistica cu diverse elemente murale, cu o grafica simpla si moderna, cu un joc de culori sau de linii care sa atraga atentia intr-un mod placut. Desenele sau fotografiile artistice, incadrate in rame plate sau neutre, reusesc de asemenea sa completeze atmosfera interioara, redand o valoare mai mare draperiilor, cromaticii peretilor, celorlalte obiecte decorative din incaperi etc.
In afara de aspectul estetic pe care il ofera tabloul, acesta poate avea si o functie practica. Amplasarea picturilor in anumite locuri pot corecta eventualele greseli decorative de ansamblu, concentrand atentia in punctele repective ale incaperii.

Tablourile pot fi lucrate in ulei, pe panza sau pe lemn. Prima categorie (cele realizate in ulei) nu necesita protectia unui geam deoarece se pot curata de praf cu usurinta si sufera deteriorari decat intr-un timp lung.

Amplasate pe verticala sau orizontala (in functie de dimensiunile peretelui, de volumele mobilierului sau ale obiectelor decorative invecinate), tablourile sunt puse in valoare doar atunci cand sunt intr-un numar redus in aceeasi camera, au dimensiuni potrivite si creeaza relatii agreabile intre ele. Indicat este ca tablourile in ulei sa fie amplasate singure pe acelasi perete.
Si daca tot ne incanta privirea in fiecare zi, sa nu uitam sa le acoperim cu huse speciale sau cu hartie alba atunci cand plecam in concediu!
Un articol de Adina Maria Mirel