Setari Cookie-uri

Cateva idei pentru living

Fiecare vrea sa-si exprime personalitatea si interesele prin felul in care isi amenajeaza casa, mai ales cand este vorba de camera cea mai expusa vizitelor, livingul.

“Cate bordeie, atatea obiceie” zice un proverb romanesc, si este cu atat mai adevarat atunci cand luam aceasta vorba la propriu, referindu-ne la “bordeiele” noastre - casele si apartamentele de fiecare zi. Fiecare vrea sa-si exprime personalitatea si interesele prin felul in care isi amenajeaza casa, mai ales cand este vorba de camera cea mai expusa vizitelor, livingul. Inainte de a va lasa purtati de fantezie, insa, trebuie sa tineti cont de cateva principii de baza, macar pentru a evita greselile cele mai grosolane.
Daca aveti de gand sa planificati aranjamentul livingului de la zero (sau sa faceti schimbari majore), incepeti prin a desena un plan la scara al incaperii, pe care sa reprezentati toate elementele fixe: accese, ferestre, calorifere, prize samd. Continuati prin a face decupaje la scara ale pieselor de mobilier din incapere, pe care le puteti apoi misca de colo-colo pe planul pe care tocmai l-ati desenat. In felul asta va veti da seama cu usurinta care sunt amplasarile cele mai potrivite pentru diversele piese si, cel mai important, veti avea tot timpul intreaga situatie sub ochi si sub control.

Alegeti un punct central de interes, spre care sa orientati mobila. De cele mai multe ori acesta va fi, probabil, televizorul, insa ideal ar fi un semineu, sau chiar o biblioteca cu carti si obiecte interesante, demne de a fi expuse.

Aranjati mobila in asa fel incat intre piese alaturate sa nu existe mari nepotriviri de inaltime, este ideal sa incercati sa mentineti un anume echilibru. Spre exemplu, daca ati asezat un scaun cu spatar inalt la o masa scunda, puteti compensa asezand o lampa pe masa, sau un tablou deasupra mesei.

Intotdeauna acordati atentie zonei de conversatie, separata de masa principala. Minimul ar fi o masuta de cafea si doua scaune confortabile, sau doua fotolii. Puteti, desigur, extinde aranjamentul atat cat este nevoie, incluzand canapele de 2 sau 3 locuri, precum si fotolii sau scaune suplimentare.

Daca vreti sa va impresionati oaspetii cu locuinta voastra eleganta, si spatiul va permite, incercati sa asezati canapeaua in unghi fata pereti. Subliniati efectul cu un covor si o masuta de cafea paralele cu canapeaua (nu cu peretii).

Aveti grija la accese: un minim de 50 cm este necesar pentru deplasarea usoara printre piesele de mobilier. Nu este necesar ca traseele prin living sa fie in linie dreapta, insa evitati cursele cu obstacole. Nu in ultimul rand, aveti grija sa plasati televizorul in asa fel incat sa nu fie obturat de vreo portiune des circulata.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Octombrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.