Setari Cookie-uri

Amenajari in stil scandinav

Inspirat de principiile modernismului, insa adaptat conditiilor si resurselor locale, stilul scandinav ofera simplitate, bun gust si lumina, intr-o imbinare perfecta a materialelor moderne si traditionale.

Inspirat de principiile modernismului, insa adaptat conditiilor si resurselor locale, stilul scandinav ofera simplitate, bun gust si lumina, intr-o imbinare perfecta a materialelor moderne si traditionale. Folosindu-se de calitatile lemnului atat de abundent in Suedia, Norvegia sau Finlanda, atat din punct de vedere tehnic cat si estetic, designerii scandinavi si-au creat, in anii '50, o maniera proprie de expresie, sintetizata in sloganul lor “Frumusete pentru toti”. Aceleasi idei au fost continuate de catre uriasul succes global al IKEA: mobila in forme pure, organice, fabricata in principal din lemn.

Tonurile dominante sunt albul peretilor si blondul lemnului, de cele mai multe ori lasat la vedere, profitand de frumusetea texturii si modelelor naturale ce sunt protejate doar de un lac subtire. Accentele de culoare urmeaza ideile moderniste privind culori primare puternice, insa sunt mult mai discrete decat in modernismul clasic. Predominante raman albul stralucitor, cremul, bejul si textura lemnului deschis la culoare.

In acord cu restul amenajarii, podelele preferate sunt din lemn de buna calitate, cu fladerul (modelul fibrelor lemnoase) vizibil. Peretii pot fi decorati cu tablouri reprezentand arta abstracta, aparand astfel si singurele tuse mai indraznete de culoare. Mobila ideala este cea in stil suedez, cu forme organice, realizata din lemn deschis la culoare asociat cu metal cromat sau piele.

Completati designul cu plante de felul crinilor, orhideelor sau cactusilor - ceea ce trebuie urmarit sunt culorile deschise si puritatea formelor simple. In rest, simplitate, lumina si forme organice: acestea sunt principiile stilului scandinav modern, imbinarea ideala intre minimalismul modernist si materialele naturale.

Rezultatul este pe masura: prezenta simultana a doua directii de design diferite (traditional si modern) ne o platforma adaptabila, care poate suporta cu usurinta modificari in orice directie. Daca, dupa un timp, v-ati plictisit de austeritatea si raceala formelor moderne, mobila in stil scandinav arata la fel de bine si intr-un context traditional. Sau, in sens invers, daca va decideti sa urmariti un aspect high-tech, formele simple, geometrice sunt un excelent punct de pornire. Cu adevarat, o intalnire a contrariilor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.