Setari Cookie-uri

Interioare ca in anii 60

Daca anii '50, cel putin din punctul de vedere al designului, sunt un produs american, in anii '60 se simte o puternica influenta britanica, care domina si scena culturala.

Daca anii '50, cel putin din punctul de vedere al designului, sunt un produs american, in anii '60 se simte o puternica influenta britanica, care domina si scena culturala. Este epoca Beatles si Rolling Stones, a miscarii hippie si a Volkswagen-ului Beetle, a picturilor lui Andy Warhol si a filmelor lui Marilyn Monroe, a lui Bob Dylan si lui Martin Luther King.

Modernismul auster al decadelor precedente este respins de noii artisti si designeri, care se intorc asupra stilurilor istorice, de la Victorian si Edwardian la Art Nouveau, realizand un melanj ametitor de forme si culori totodata familiare si de o noutate stranie.

Orientul este redescoperit, destinatii precum Maroc sau India fiind popularizate de pelerinaje ale vedetelor vremii, si influentand puternic interioarele in pas cu moda.

Miscarile predominante in arta plastica a perioadei sunt Pop Art si Op Art, ambele inspirate din cultura populara, consumerista ce se tocmai se impunea. Andy Warhol, reprezentantul cel mai de seama al Pop Art, creeaza imagini ce ajung, in diverse reproduceri si variante, o prezenta comuna in casele cu pretentii de atunci si pana azi, cum este celebra imagine multiplicata a lui Marilyn Monroe. Op Art, cu tiparele sale repetitive si folosirea indrazneata a culorii, este o influenta pentru toate artele vizuale ale perioadei, de la designul de print-uri la imbracaminte. Nu in ultimul rand, curbele exotice ale Art Nouveau-ului sunt reinterpretate in modelele fantastice si culorile orbitoare ce sunt aprenta stilului psihedelic.

Pentru a obtine look-ul acela hippie atat de cautat, incepeti prin a acoperi podeaua cu covoare cat mai groase si mai 'mitoase'. Paleta de culori este bazata pe nuante puternice, agresive, de la rosu aprins si purpuriu la verde fosforescent, portocaliu si roz somon. Tapetul, exclus in perioadele precedente, revine in forta, purtand modele fantastice si culori aprinse. Lemnul in general este de evitat in ce priveste mobila, fiind preferate materialele moderne (inox, plastic, vinil), sau pernele de sezut, dupa model oriental. Mergeti pe scaune din material plastic in forma de ou sau de S, si mobilier din ratan sau bambus.

Temele orientale domina si dormitorul, in care puteti atarna panzeturi cu modele indiene, draperii si cuverturi in nuante de rosu, albastru inchis si auriu. Saltelele de mari dimensiuni, pernele de sezut si taburetele sunt la ordinea zilei. Pentru iluminat, lampile cu abajur din hartie colorata, lampile de inspiratie marocana sau neoanele ce isi schimba culoarea sunt esentiale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.